Αναιρέσεις #2 – Αναμέτρηση παντού!

anaireseis_t02

Με σύνθημα “αναμέτρηση παντού” οι πολιτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις Αναιρέσεις 2007, εξορμούν από τα μέσα του Μάη σε όλες τις πόλεις. Οι εκδηλώσεις των αναιρέσεων πραγματοποιούνται σε μια χρονική στιγμή που το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές ανοίγουν σε όλα τα μέτωπα πόλεμο στους εργαζόμενους και την νεολαία. Πραγματοποιούνται όμως και σε μια χρονική περίοδο που τα υπόγεια κοινωνικά ρεύματα της αμφισβήτησης και της ρήξης πολλαπλασιάζονται, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά μέσα από τους αγώνες της νεολαίας, αναζητούν την αντικαπιταλιστική – επαναστατική διέξοδο.

Αφετηρία της προσπάθειας των αναιρέσεων αποτελεί η ανάγκη για μια απελευθερωτική – κομμουνιστική προοπτική απέναντι στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας, για μια επαναστατική πρόταση στο πεδίο του πολιτισμού, της θεωρίας, των πολιτικών μετώπων και των κινημάτων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται σήμερα η νέα γενιά, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Οι μαθητές, η σπουδάζουσα νεολαία, η εργαζόμενη νεολαία και νεολαία της εργασιακής περιπλάνησης όλο και συχνότερα βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδιασμών της αστικής πολιτικής προκειμένου να προετοιμάσουν το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζομένων, τη νέα εργατική βάρδια. Όλο και πιο συχνά προσπαθούν να καταστείλουν στη γέννησή τους ή και να αφομοιώσουν τις τάσεις αμφισβήτησης και ρήξης που γεννιούνται στους κόλπους της νεολαίας.

Οι αναιρέσεις επιδιώκουν να απευθυνθούν στο σύνολο της νεολαίας και να αποτελέσουν μια ζωντανή διαδικασία της νεολαίας των κοινωνικών αγώνων, της αμφισβήτησης και της ανατροπής, κορυφαίο σταθμό μιας συνεχούς προσπάθειας για την ιδεολογική και πολιτιστική αντίσταση στον μεσαίων του καπιταλισμού της εποχής μας. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, μετά την “άνοιξη” των φοιτητικών κινητοποιήσεων, επιδιώκουμε να είναι χώρος και έκφρασης όλου του ριζοσπαστικού δυναμικού που αναδεικνύεται σε όλους τους χώρους της νεολαίας. Επιδιώκουν να συμβάλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων συνάντησης και ενοποίησης όλου του ριζοσπαστικού δυναμικού της νεολαίας μέσα από διαφορετικούς δρόμους πολιτικοποίησης και προσέγγισης των αγώνων και των αντικαπιταλιστικών ιδεών.

Η συζήτηση για την αναβάθμιση του περιεχομένου αλλά και των μορφών του κινήματος στην εκπαίδευση, η αναγκαιότητα αλλά και το περιεχόμενο της αριστεράς που έχει ανάγκη η εποχή, η συζήτηση για τον πόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις. Ζητήματα πολιτισμού και θεωρίας αλλά και πλευρές της καθημερινής ζωής και των κοινωνικών προβλημάτων της νεολαίας θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις. Οι συναυλίες, οι προβολές ταινιών, οι εκθέσεις φωτογραφίας, οι θεατρικές παραστάσεις, θα συμπληρώσουν την προσπάθεια για μια συνολική πολιτική – πολιτιστική πρόταση στη νεολαία, απαραίτητη, προκειμένου να είναι νικηφόρα η αναμέτρηση.. παντού!

Γιάννης Ζησιμόπουλος

 

anaireseis_t02

 

Scroll to Top