Αναιρέσεις 2015 – Εκδήλωση: «Ρήξη ή υποταγή;»

Τη 2η μέρα των Αναιρέσεων 2015 πραγματοποιήθηκε κεντρική πολιτική εκδήλωση με τίτλο: «Ρήξη ή υποταγή;» Για την πολιτική αντεπίθεση του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μια επίκαιρη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών.

anaireseis2015_ekdilosi2

Ομιλητές και ομιλήτριες ήταν οι:

Αριάδνη Αλαβάνου, από την Μετωπική Αριστερή Συνεργασία (Μ.ΑΡ.Σ) και το Σχέδιο Β’, ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος του συνδικάτου της ΠΕΝΕΝ (Ένωση Ναυτών), η Δέσποινα Κουτσούμπα, Περιφερειακή Σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και ο Γιάννης Ελαφρός, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Συντονιστής ήταν ο Αλέξανδρος Μινωτάκης, μέλος του γραφείου του Κ.Σ. της ν.Κ.Α. (δείτε εδώ το άνοιγμα) Και οι τέσσερις ομιλίες, που μαζί με τοποθετήσεις από το ακροατήριο και τις δευτερολογίες των ομιλητών μπορείτε να παρακολουθήσετε στα βίντεο που ακολουθούν, παρουσιάζουν εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον.

anaireseis2015_ekdilosi2-koino

Ενδεικτικά οι εισηγήσεις των ομιλητών τόνισαν:

Η Αριάδνη Αλαβάνου ανέφερε (δείτε εδώ το video Με την ομιλία), μεταξύ άλλων, ότι μετά τις εκλογές του 2012, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και σ’ αυτό ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι μετατόπισε όλη εκείνη την ενέργεια τη λαϊκή προς το κοινοβούλιο και την ανάθεση. Υπάρχει κίνδυνος, ακόμη και επίμονοι αγώνες που γίνονται και σήμερα, παρά την κάμψη, να ‘διαβρωθούν’ από ένα είδος κρατικού συνδικαλισμού. «Θα υπάρξει σίγουρα επόμενος ξεσηκωμός», εκτίμησε σημειώνοντας, ότι το ζήτημα είναι πόσο έτοιμες θα είναι οι μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς.

-Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του ο Αντώνης Νταλακογεώργος (δείτε εδώ την ομιλία σε video), ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μία μετάλλαξη των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Άσκησε κριτική στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για να τονίσει ότι μετά το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε σταδιακά και τα στοιχειώδη αριστερά χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην πολιτική του, στη φυσιογνωμία του, ακόμη και στην οργανωτική του υπόσταση. Μίλησε για αντίληψη και στρατηγική σοσιαλδημοκρατική, όχι αμφισβήτησης των δομών του συστήματος.

-Η τρίτη ομιλήτρια, Δέσποινα Κουτσούμπα (δείτε εδώ το video με την ομιλία), ανέφερε ότι στο δίλημμα «Ρήξη ή υποταγή;», η απάντηση: «Ρήξη» προκύπτει αβίαστα και αντικειμενικά, τεκμηριώνοντας τη θέση της αυτή στην αρχή της ομιλίας της. Οι λεγόμενοι ‘’εταίροι’’, δεν έχουν αλλάξει τις θέσεις τους, και η διαπραγμάτευση στην ουσία γίνεται προς τα μέσα και όχι προς τα έξω, ανέφερε στη συνέχεια. Ασκώντας σκληρή κριτική, περιέγραψε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σαν «στρατηγική παραμονής στην κυβέρνηση». Χωρίς ρήξη, είναι προδιαγεγραμμένο και το μνημόνιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Τελευταίος ομιλητής, ο Γιάννης Ελαφρός (δείτε εδώ την ομιλία σε video), χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τη λογική και πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και της ανατρεπτικής αριστεράς για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία.

Παρακολουθήστε video με όλες τις ομιλίες και δευτερολογίες, καθώς και τις τοποθετήσεις από το ακροατήριο εδώ (κάλυψη από την ιστοσελίδα αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης pandiera.gr).

Πηγή: ΝΑΡ