Θερινό σινεμά στο Camping Αναιρέσεων

29-31.7 afierwmaΔείτε την αφίσα και το πρόγραμμα προβολών του θερινού σινεμά στα πλαίσια του Camping Αναιρέσεων 2013. Προβολές ταινιών 23-24-25 Ιουλίου, καθώς και αφιέρωμα με τίτλο “Η ελευθερία είναι μια ωραία γυναίκα…”στις 29 και 31 Ιουλίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:

Τρίτη 23/7, 22:00, Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο (2011)

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ρομπέρ Γκεντιγκιάν με τους: Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Αριάν Ασκαρίντ, Ζεράρ Μεϊλάν 

Ένα ζευγάρι πενηνταπεντάρηδων, ο άντρας του οποίου έχει χάσει πρόσφατα τη δουλειά του, πέφτει θύμα ληστείας. Δεν ξέρει πώς να αντιδράσει όμως όταν διαπιστώνει ότι αυτή έχει οργανωθεί από έναν επίσης απολυμένο πρώην συνάδελφό του, ο οποίος αναθρέφει μόνος τα δύο μικρά αδέρφια του.

Πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο πολιτικό δράμα που θέτει μεγάλα ζητήματα για τη κατάσταση της εργατικής τάξης και του κινήματος της στην εποχή μας. Από την αρχική σεκάνς της κλήρωσης του σωματείου για το ποιοι εργάτες θα απολυθούν, το έργο θέτει τον θεατή στο κοινωνικό πλαίσιο που θα συνεχιστεί η αφήγηση. Κεντρικό σημείο της ταινίας προβάλλει η αντιπαράθεση μεταξύ 2 διαφορετικών γενιών της εργατικής τάξης, της παλιάς «βολεμένης» του «κοινωνικού συμβολαίου» και της νέας της επισφαλούς και χωρίς προοπτική του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Το έργο δεν προτείνει κάποια λύση στο καυτό αυτό πρόβλημα. Αναδεικνύει όμως την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την ηθική της εργατικής τάξης, αξίες που χωρίς αυτές καμιά λύση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Η αισιόδοξη οπτική της δεν βασίζεται σε μια επαναστατικού χαρακτήρα διέξοδο, αλλά ούτε αποτελεί μια αλά Χόλυγουντ λογική Happy End. Υποδηλώνει όμως την πεποίθηση του δημιουργού της ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τρίτη 23/7, 00:00, Matewan (1987)

Σκηνοθεσία  John Sayles. Με τους Chris Cooper, Mary McDonnell, Will Oldham, James Earl.

Tο Μέιτουον είναι μια πόλη ανθρακωρύχων των οποίων η ζωή ελέγχεται από την πανίσχυρη εταιρεία Stone Mountain Coal. Η πόλη ουσιαστικά ανήκει στην εταιρεία, η οποία μειώνει τους μισθούς ενώ παράλληλα ανεβάζει τις τιμές στο ιδιόκτητο παντοπωλείο. Όταν η εταιρεία φέρνει μετανάστες και μειονότητες να δουλέψουν ως φτηνότερα εργατικά χέρια, ο ηγέτης του συνδικάτου Τζο Κένεχαν «χτενίζει» την πόλη για να οργανώσει τους ανθρακωρύχους σε απεργία. Καθώς η κρίση μεγαλώνει, δύο μισθοφόροι της εταιρείας διώχνουν τους απεργούς και τις οικογένειές τους από τα σπίτια τους και η κατάσταση οδηγείται στην τελική ένοπλη αναμέτρηση στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

Τετάρτη 24/7, 22:00, Το κύμα (2008)

Γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Ντένις Γκάνσελ με τους: Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λάου, Μαξ Ρίμελτ, Τζένιφερ Ούλριχ 

Το «Κύμα» διαδραματίζεται σε ένα σύγχρονο γερμανικό λύκειο και είναι σαν ένα πείραμα που μοιάζει με ανατομία του ναζισμού. Το πείραμα αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας μια σχολική τάξη μετατρέπεται σε εκκολαπτήριο νεοναζί. Ενας αντικομφορμιστής καθηγητής, πρώην ακτιβιστής, αναλαμβάνει απρόθυμα να οργανώσει στην τάξη του ένα εργαστήριο πολιτικής επιστήμης και να διερευνήσει την έννοια της αυτοκράτειας (η απόλυτη εξουσία, η πλήρης ελευθερία, η αυτοκυριαρχία), η οποία αποτελεί, κατά τεκμήριο, θεμέλιο της δικτατορίας. Οι μαθητές, που συμμετέχουν εθελοντικά στο «πείραμα», τον εκλέγουν αρχηγό της τάξης και αρχίζουν σταδιακά να απεμπολούν την ατομικότητά τους στο όνομα του ομαδικού πνεύματος. Ο καταλύτης γι’ αυτή τη μετάλλαξη της συμπεριφοράς τους είναι η αυστηρή πειθαρχία. Στα μέσα της εβδομάδας ντύνονται ομοιόμορφα, θέτουν τα όριά τους με τον υπόλοιπο κόσμο και αναζητούν ένα σύμβολο ως κώδικα επικοινωνίας, αλλά και σημάδι ισχύος της ομάδας τους. Προς τα τέλη της εβδομάδας, χαιρετούν στρατιωτικά και επιδίδονται σε βιαιότητες. Η σχέση δασκάλου – μαθητή έγινε σχέση λοχία -στρατιώτη και το δημοκρατικό σχολείο μετατράπηκε αίφνης σε κέντρο νεοσυλλέκτων!

Στο «Κύμα», που έχει καταιγιστικό ρυθμό, το σχολείο μοιάζει με γκρίζα ζώνη. Η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και τα ιδανικά που λείπουν από το κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών είναι τα στοιχεία που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσεως δικτατορίες.

Τετάρτη 24/7, 22:00, Inglorious Basterds (2008)

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Κουέντιν Ταραντίνο με τους: Μπραντ Πιτ, Ντάιαν Κρούγκερ, Κρίστοφ Βαλτς, Ντάνιελ Μπρουλ, Μελανί Λορέν 

Στην κατεχόμενη απ’ τα Γερμανικά στρατεύματα Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μια Εβραία κοπέλα, η Σοσάνα, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας ολόκληρης της οικογένειάς της από τους Ναζί. Εκείνη, κατορθώνει να γλιτώσει και να δραπετεύει στο Παρίσι, όπου αποκτά νέα ταυτότητα και ζωή ως ιδιοκτήτρια ενός μικρού κινηματογράφου. Ταυτόχρονα, μια επίλεκτη ομάδα στρατιωτών, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Άλντο Ρέιν, αποφασίζει να εισβάλλει στη Γαλλία, και να κάνει τη ζωή των Γερμανών του Τρίτου Ράιχ κόλαση, μην αφήνοντας κανένα ζωντανό στο πέρασμά της – και μάλιστα ασκώντας πάνω τους τα απάνθρωπα αντιεβραϊκά μέτρα των Ναζί, με στόχο την τιμωρία τους με το ίδιο νόμισμα… Γνωστοί στους εχθρούς τους ως “Μπάσταρδοι”, η ομάδα του Ρέιν βρίσκει στο πρόσωπο μιας Γερμανίδας ηθοποιού μία ανέλπιστη σύμμαχο στη μάχη που δίνει. Αλλά κι η Σοσάνα, καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο…

Πέμπτη 25/7, 22:00, The Wistleblower (2010)

Γερμανοκαναδέζικη ταινία, σκηνοθεσία Λαρίσα Κοντράκι με τους: Ρέιτσελ Βάις, Ντέιβιντ Στράδερν, Μόνικα Μπελούτσι, Βανέσα Ρεντγκρέιβ 

Μια Αμερικανίδα αστυνομικός που υπηρετεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ στη Βοσνία ανακαλύπτει ένα τεράστιο κύκλωμα διακίνησης γυναικών στο οποίο εμπλέκονται τοπικοί παράγοντες αλλά και στελέχη των κυανοκράνων. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Kathryn Bolcovac, που σάστισε την κοινή γνώμη, όταν και αποκάλυψε πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συγκάλυπτε ένα κύκλωμα human trafficking που ελεγχόταν από τις ίδιες τις ειρηνευτικές δυνάμεις και την τοπική αστυνομία.

H ταινία απασχολείτε με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας,   για το οποίο τηρείται «σιγή ιχθύος» στο δημόσιο λόγο, ειδικά στον εγχώριο. Η σκηνοθέτης Λαρίσα Κοντράκι, χειρίζεται  το θέμα κυρίως ως «αποκάλυψη» και «είδηση» ,πράγμα πολύ σημαντικό βέβαια, αλλά όχι αρκούντως καλλιτεχνικό. Αποτέλεσμα αυτής της κατεύθυνσης της δημιουργού, είναι το να  αδυνατίζει η καλλιτεχνική δυναμική που θα μπορούσε να έχει η ταινία, σαν μια κινηματογραφική γραφή ανάδειξης την βαθιάς τραγικότητας της κατάστασης του εμπορίου γυναικών και της κινηματογραφικής αφήγησης των συναισθημάτων που αυτή δημιουργεί. Παρόλα αυτά η ταινία αξίζει την παρακολούθηση τόσο λόγω του θέματος με το οποίο καταπιάνεται, όσο και για τις πολιτικές του προεκτάσεις.

Πέμπτη 25/7, 00:00, SOS: Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (2010)

Αγγλική ταινία, σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ με τους: Πίτερ Σέλερς, Τζορτζ Σκοτ, Στέρλιν Χέιντεν, Σλιμ Πίκενς, Κίναν Γουίν, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Τρέισι Ριντ 

Όταν ένας φανατικός Αμερικανός στρατηγός επιτίθεται με πυρηνικά όπλα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ο πρόεδρος κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν οι βομβιστές και να ηρεμήσει τους Ρώσους, ενώ παράλληλα συζητά με τους συμβούλους του και έναν τρελοεπιστήμονα. Πανέξυπνη μαύρη κωμωδία και έξοχη πολιτική σάτιρα, γύρω από την πυρηνική καταστροφή λίγο μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, γυρισμένη με τον γνώριμο περφεξιονισμό του Κιούμπρικ.
Έχοντας ως θέμα της την ανοησία και τον εγωκεντρισμό των πολιτικών και των στρατιωτικών, η ταινία παραμένει καυστικά αστεία στις μέρες μας, χάρη στο έξυπνο σενάριο, την σκηνοθετική της ακρίβεια και τις εκπλητικές ερμηνείες. Ο Πίτερ Σέλερς ειδικά, εντυπωσιάζει ερμηνεύοντας τρεις ρόλους (τον σμηναγό της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Γερμανό επιστήμονα). Είναι επίσης πολύ ευχάριστη οπτικά, χάρη στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γκίλμπερτ Τέιλορ και στα συναρπαστικά σκηνικά.

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ: “Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ…”

Δευτέρα 29/7:

Στις 22:00, Fahrenheit 451 (1966)

Στις 00:00, Ζούσε τη ζωή της (1962)

Τετάρτη 31/7:

Στις 22:00, Η Πιο Κουφή Μέρα του Φέρις Μπιούλερ (1986)

Στις 00:00, Θέλμα & Λουίζ (1991)

 

Scroll to Top