Το νέο τεύχος του Περιοδικού Αναιρέσεις «Αριστερά & Διεθνισμός» κυκλοφορεί!

periodiko_aristera_k_diethnismos

Αριστερά και Διεθνισμός

[Καλοκαίρι2015 #Τεύχος 26]

Το 26ο  τεύχος του περιοδικού Αναιρέσεις κυκλοφορεί με βασική θεματική τη σχέση της Αριστεράς και του Διεθνισμού στη σημερινή εποχή. Σε μια περίοδο όπου η συζήτηση για το διεθνές σκηνικό αποκτά μεγάλη σημασία και οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις συνεχώς αναβαθμίζονται, επιλέγουμε να πυροδοτηθεί ο διάλογος γύρω από την επανοηματοδότηση της διεθνιστικής οπτικής, σαν απαραίτητο εργαλείο διαμόρφωσης της επαναστατικής πολιτικής στο σήμερα.

Ως εκ τούτου, επιδιώξαμε να μεταφέρουμε την  πλούσια εμπειρία των αποστολών στη Ροζάβα, αλλά και στις λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, προσεγγίζοντας τη διεθνιστική συνεισφορά των εθελοντών διαφορετικών εθνικοτήτων και μέσα από την ιστορική της διάσταση. Η ηρωική αντίσταση σε Ντονμπας και Κομπάνι δείχνουν εξάλλου ότι το κοινωνικό απόθεμα της μνήμης της αντιφασιστικής νίκης στο Β’ Π.Π. παραμένει ανεξάντλητο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ιστορικές αναφορές στις Διεθνείς Ταξιαρχίες και στην Ισπανία του ’36.

Επιπρόσθετα, επιχειρήσαμε το παρόν τεύχος να συνεισφέρει στην ανοιχτή πολιτική συζήτηση γύρω από το θέμα του σύγχρονου διεθνισμού. Επιλέξαμε λοιπόν να δώσουμε βήμα σε μια σειρά από συντρόφους της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ζητώντας τους να σχολιάσουν μέσα από το δικό τους θεωρητικό και πολιτικό πρίσμα τη σχέση της Αριστεράς και του Διεθνισμού στη σημερινή εποχή. Επιπλέον, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη σχέση εθνικού-διεθνικού στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, όπως επίσης και να καταδείξουμε τις κινηματικές αντιστάσεις διεθνώς απέναντι σε καπιταλιστικές ολοκληρώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο αφιέρωμα  μία αναφορά στις εξεγέρσεις κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τη Βαλτιμόρη, καθώς επίσης και μία αποτίμηση  στην κληρονομιά της διεθνιστικής άνοιξης του «παγκόσμιου» 2011, εξετάζοντας τα πολιτικά συμπεράσματα που μας άφησαν οι αγώνες από την πλατεία Ταχρίρ έως το “Occupy Wall Street”.

Καλή ανάγνωση!

Το περιοδικό Αναιρέσεις μπορείτε να το βρείτε στις Λέσχες των Αναιρέσεων, καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Λέσχες Αναιρέσεων:

Αθήνα: Ιπποκράτους 175 & Λασκάρεως,Εξάρχεια

Θεσσαλονίκη: Εγνατία 98

Πάτρα: Ζαίμη 69 Α

Χανιά: Ελευθερίου Βενιζέλου 5