Αναιρέσεις 2015 – Εκδήλωση: «Για μια νέα διεθνή των αγώνων και της αλληλεγγύης»

Η 1η μέρα του φεστιβάλ άρχισε με την συζήτηση-διεθνή συνάντηση στο χώρο των εκδηλώσεων, όπου μίλησαν εκπρόσωποι από τα πιο «καυτά» μέτωπα και κινήματα της συγκυρίας διεθνώς. Δείτε video με όλες τις ομιλίες στην εκδήλωση:

anaireseis2015_ekdilosi1
Η Βερόνικα Γιουκνίνα (Nika), από το κομμουνιστικό τμήμα του Ντονμπάς (δείτε εδώ το video της ομιλίας της) ανέλυσε τις εξελίξεις της αντιφασιστικής λαϊκής εξέγερσης στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας και την παρέμβαση των επαναστατικών και αριστερών δυνάμεων στον αγώνα αυτό, μεταφέροντας κρίσιμες πληροφορίες και εικόνα από το μέτωπο αυτό. Η διεθνής αλληλεγγύη στο λαό του Ντονμπάς που μάχεται ενάντια στο φασισμό, για τα δικαιώματά του, αποτελεί σημαντικό καθήκον των κινημάτων και της αριστεράς.

Ο Χουσεΐν Γιλμάζ, μέλος της Επιτροπής της Ροζάβα, από το ηρωικό Κομπάνι (δείτε εδώ το video), παρουσίασε τον αγώνα των λαών της περιοχής για την αυτονομία και αυτοδιάθεση. Η οργάνωση αυτοδιοικητικών μορφών, η αντίσταση στον πόλεμο, στο σκοταδισμό και τις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κούρδου αγωνιστή.

Ακολούθησε ο Μουσταφά Γιαλτσινέρ, μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Κόμματος Εργασίας από την Τουρκία (EMEP) (δείτε εδώ το video). Ο Μ. Γιαλτσινέρ αναφέρθηκε στα πολύπλευρα συμπεράσματα από τις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία την προηγούμενη Κυριακή και το σκηνικό που διαμορφώνεται και με την είσοδο του μετώπου HDP (στο οποίο συμμετέχει το EMEP) στη τουρκική βουλή, σπάζοντας το αντιδημοκρατικό όριο του 10%. Αναφέρθηκε επίσης στους αγώνες που δίνει η τουρκική και κουρδική αριστερά και το εργατικό κίνημα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και ιμπεριαλισμού.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Παύλος Αντωνόπουλος, στέλεχος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, συνδικαλιστή και μέλος των αποστολών στη Ροζάβα-Κομπανί και το Ντονμπάς (δείτε εδώ το video). Ο Π. Αντωνόπουλος τόνισε την ανάγκη του διεθνούς συντονισμού των κινημάτων και των δυνάμεων που παλεύουν έμπρακτα και αποφασιστικά ενάντια στο σύγχρονο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον καπιταλισμό. Με βάση τις εμπειρίες των διεθνών αποστολών, ανέλυσε τα καθήκοντα και την ανάγκη παρέμβασης της ανατρεπτικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα κρίσιμα μέτωπα της κοινής δράσης, της αλληλεγγύης και του διεθνισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνιζε η Ειρήνη Γαϊτάνου στέλεχος της ν.Κ.Α. και του τμήματος Διεθνών. Μετά τις ομιλίες, έγινε σύντομη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση από την Πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» (δείτε video). Διερμηνείς ήταν για τον Χουσεΐν Γιλμάζ και τον Μουσταφά Γιαλτσινέρ ο Σεΐτ Αλντογάν, ανταποκριτής στην Αθήνα της ημερήσιας εφημερίδας Εβρενσέλ, ενώ για την Nika ο Δημήτρης Πατέλης. 

Την εκδήλωση κάλυψε με εικόνα η ιστοσελίδα αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης “Παντιέρα” και όλα τα video μπορείτε να τα δείτε εδώ (pandiera.gr).

Οι αντιπροσωπείες από το Ντονμπάς, τη Ροζάβα και την Τουρκία που συμμετέχουν στο φεστιβάλ Αναιρέσεις, θα έχουν πολύπλευρες συναντήσεις και επαφές με οργανώσεις, συλλογικότητες και συνδικαλιστές, ενώ το Σάββατο 13 Ιούνη συμμετέχουν στην αντίστοιχη εκδήλωση-συζήτηση στο φεστιβάλ Αναιρέσεις της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΝΑΡ

Scroll to Top