Αναιρέσεις #35: Αφιέρωμα στην Κομμουνιστική Οργάνωση Νεολαίας

Κυκλοφόρησε μέσα στο τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου το νέο τεύχος του περιοδικού Αναιρέσεις με αφιέρωμα στην Κομμουνιστική Οργάνωση Νεολαίας. Μπορείτε να το βρείτε στις κατά τόπους Λέσχες Αναιρέσεις και στους χώρους που παρεμβαίνουν η νΚΑ και το ΝΑΡ ή να μας στείλετε ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook Αναιρέσεις: The Project για να το προμηθευθείτε.

Ακολουθεί το editorial του τεύχους που υπογράφεται απ’ τη Συντακτική Ομάδα του περιοδικού:

«Δεν βγήκαμε στους δρόμους για τα 30 πέσος, αλλά για τα 30 χρόνια»

αναφωνούν οι εξεγερμένοι στους δρόμους της Χιλής όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, εννοώντας τα 30 χρόνια των νεοφιλελεύθερων αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που συνεχίστηκαν και μετά τη δικτατορία. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά στην άλλη άκρη του πλανήτη είναι πως πυροδότης για την έκρηξη αυτή ήταν-ξανά-οι ανήσυχοι νεολαίοι και οι φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας, δίνοντας συναυλίες, χτυπώντας κατσαρόλες. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας λοιπον, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τη νεολαία που έρχεται στο προσκήνιο σαν άλλος “σεισμογράφος” της ανάγκης για τη ζωή που μας κλέβουν καθημερινά οι βάρβαροι αυτού του κόσμου.

Διαλέγουμε να αφηγηθούμε την ιστορία των νεολαιίστικων κινημάτων ανά τον κόσμο και ταξιδεύουμε για το σκοπό αυτό στο χώρο και στο χρόνο. Ψάχνουμε τους πρωτοπόρους νέους και τις νέες στη Ρωσία του ΄17, στην Κούβα, στους κόκκινους Μάηδες της Γαλλίας και της Ιταλίας, εκεί που οι ίδιοι διαλαλούσαν “Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα”. Ρωτάμε τους σημερινούς 30ρηδες που ωρίμασαν μέσα στα εκπαιδευτικά κινήματα του ’06- ’07, το φλεγόμενο Δεκέμβρη του ΄08 και ένωσαν τις φωνές τους με το χειμαζόμενο λαό στα χρόνια της κρίσης, τι ήταν αυτό που τους έκανε να βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων και να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν μερικά βήματα πιο κοντά στην ουτοπία. Μεταφερόμαστε με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη από το ’22 και τη δημιουργία της ΟΚΝΕ στην ΕΠΟΝ του ’43 για να δούμε πως οι μνήμες της αντίστασης καθορίστηκαν ουσιαστικά από τις μνήμες της νιότης των νέων αγωνιστών και αγωνιστριών. Φιλοξενούμε τον ιστορικό αγωνιστή της αριστεράς και των λαϊκών κινημάτων, Μόρφη Στεφούδη, μέλος της ΕΔΑ και της παράνομης ΕΠΟΝ. Δίνουμε το λόγο σε αγωνιστές που έζησαν την ανταρσία στην ΚΝΕ το ΄89 και επέλεξαν να μην υπακούσουν στο συμβιβασμό με το αστικό κράτος.

Διαλέγουμε τελικά, να σκύψουμε πάνω από τη νεολαία που φοβάται το δυστοπικό μέλλον που της ετοιμάζει το απάνθρωπο αυτό σύστημα για να μπορέσουμε να ακούσουμε τους ψιθύρους και τους στεναγμούς της που καμιά φορά γίνονται κραυγές και αναφωνούν ” Μας έχουν πάρει τόσα που δε φοβόμαστε πια“. Διερωτόμαστε γιατί οι εξεγέρσεις αυτές σαν άλλη παλίρροια πότε πλημμυρίζουν την ακτή και πότε υποχωρούν. Στην προσπάθεια να το απαντήσουμε πάμε από το αυθόρμητο και το μερικό στο συνειδητό και το ολικό, από τις τάσεις υποταγής στις τάσεις χειραφέτησης των νέων και πάλι πίσω. Από τις πρωτοπόρες θεωρητικές επεξεργασίες των κομμουνιστικών και αριστερών νεολαιίστικων οργανώσεων στα όρια και τα ελλείματα τους. Από τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες , στην εξέγερση στον έρωτα και τη ζωή.

Στο ταξίδι αυτό το ερώτημα που επανέρχεται συνεχώς και προσπαθούν να απαντήσουν με τον τρόπο τους οι συγγραφείς είναι το εξής: Ποια είναι εκείνη η μορφή οργάνωσης που θα συγκίνησει τους νέους και τις νέες που ασφυκτιούν στο σήμερα; Ποια είναι εκείνα τα οχήματα που θα τους φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο να βρουν ένα δρόμο μέσα στον αγώνα; Γιατί είναι επίκαιρη η συζήτηση για μια κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας στο σήμερα;

Διαβάστε λοιπόν, μελετήστε και υπογραμμίστε το τεύχος 35 των Αναιρέσεων. Ένα τεύχος που φιλοδοξεί να κάνει έστω και λίγο από το θόρυβο που προκαλεί το κοινωνικό σώμα για το οποίο επέλεξε αυτή τη φορά να μιλήσει.

Περιεχόμενα τεύχους:

  1. Editorial
  2. Αλίκη Λασπίδου – Η νεολαία στην πρωτοπορία των μεγάλων εξεγέρσεων
  3. Τασούλα Βερβενιώτη – Από την ΟΚΝΕ στην ΕΠΟΝ
  4. Συνέντευξη Μόρφη Στεφούδη 
  5. Νίκος Ξηρουδάκης – Ομάδα Πέτρουλα, Β’ Πανελλαδική, ΚΝΕ-ΝΑΡ. Δεν άνθησαν ματαίως…
  6. Σήφης Καυκαλάς και Άγγελος Χάγιος – 30 χρόνια τώρα φυσικά και δεν υπακούμε
  7. Συνέντευξη Γιάννη Ελαφρού – Από την ανταρσία της ΚΝΕ στη γέννηση του ΝΑΡ
  8. Σημαδεύοντας τα χρόνια της κρίσης με το χρώμα του δικού μας κόσμου
  9. Νεφέλη Μηνακάκη – Η νεολαία στο στόχαστρο αλλά και πιο δυνατή από ποτέ
  10. Σταύρος Μαραγκουδάκης – Η αναγκαιότητα και η δυνατότητα Κομμουνιστικής Οργάνωσης Νεολαίας
  11. Φοίβος Λιναρδάτος – Για ένα σύγχρονο επιστημονικό Κομμουνισμό απέναντι σε έναν σύγχρονο Ολοκληρωτικό Καπιταλισμό

Scroll to Top