Αντιφασιστικό 2019 : Αποφασιστικό έτος για την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Αναδρομή στην εξέλιξη της #GDtrial κατά το 2018

https://player.vimeo.com/video/307837978

Όσα παρακολουθήσαμε στην εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
στη Λέσχη Αναιρέσεις Αθήνας.

του Μιχάλη Ρόθου

Μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διεξήχθη στη Λέσχη Αναιρέσεις Αθήνας, το Σάββατο 3 Νοέμβρη, με θέμα τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από την πολιτική αγωγή και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Λουκάς Σταμέλλος, από την πλατφόρμα του Omnia TV, και ο Βασίλης Μπίτσικας, εκ μέρους της νεολαίας Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης.

Αρχικά, τοποθετήθηκε ο Λουκάς Σταμέλλος, δημοσιογράφος της πλατφόρμας Omnia TV, η οποία παρακολουθεί εντατικά της δίκης της Χρυσής Αυγής και ενημερώνει διαρκώς για τις εξελίξεις. Ο Λουκάς επέλεξε, αρχικά, να εξηγήσει γιατί είναι ζωτικής σημασίας για όλους η ενασχόληση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Προβάλλοντας δύο αντίστοιχα βίντεο, ο εκπρόσωπος του Omnia επεσήμανε πως η Χρυσή Αυγή είναι αποδεδειγμένα ναζιστική οργάνωση, καθώς και το ότι τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύουν τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης. Το πρώτο, δηλαδή η ιδεολογία, χαρακτηρίστηκε ως πολιτικά κατακριτέο, αλλά όχι ποινικά διώξιμο, ενώ το δεύτερο είναι ο ουσιαστικός λόγος που διώκεται ποινικά η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια της κουβέντας, ο Λουκάς Σταμέλλος μίλησε για τη συγκάλυψη της Αστυνομίας στην υπόθεση της ΧΑ, καθώς και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Θύμισε πως η Νάντια Αλεξίου, η υπεύθυνη από τη ΓΑΔΑ για να στέλνει ενημερώσεις στους εγκεκριμένους δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ, ήταν η ίδια η οποία είχε διαδώσει την είδηση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου ως εξοστρακισμό σφαίρας, έστελνε ενημερώσεις απευθείας στα κινητά του Λαγού και του Κασιδιάρη για περιστατικά που αφορούσαν το χώρο της Αριστεράς και της Αναρχίας.

Επίσης, σχολίασε τη δήλωση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα : «Επιμένετε στην επικοινωνιακή λέξη “κολαστήριο” της Μόριας. Αν πήγατε εκεί δεν έχετε αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αλλιώς δεν θα μιλάγατε για κολαστήριο για ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι, που προσφέρονται στα παιδιά υπηρεσίες εκπαίδευσης και έχει σχολή εκμάθησης μουσικών οργάνων. Εγώ λέω ότι είναι μια οριακή και δύσκολη κατάσταση που έχει να κάνει με τις ροές» . Ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει να ταυτιστούν απόλυτα οι δύο καταστάσεις, συνέκρινε τη δήλωση του Υπουργού με ένα προπαγανδιστικό ναζιστικό σποτάκι, που έδειχνε τους Εβραίους να μαθαίνουν μουσικά όργανα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, παρουσιάζοντας πολλά στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της δίκης, τονίζοντας και τη σημασία της συμβολής του αντιφασιστικού κινήματος στο να οδηγηθεί, εν τέλει, η Χρυσή Αυγή ενώπιον του δικαστηρίου!

Ο ίδιος αποτελεί τον δικηγόρο των Αιγύπτιων αλιεργατών, οι οποίοι είχαν δεχτεί επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, μετά την επίθεση, υπήρχαν αστυνομικοί που συνέλαβαν το τάγμα εφόδου που ήταν στην περιοχή, οι οποίοι έχουν καταθέσει στο δικαστήριο ότι οι δράστες φόραγαν μαύρα μπλουζάκια με τη στάμπα της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, όταν μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και το ζήτημα βγήκε στη δημοσιότητα, οι δράστες φωτογραφήθηκαν, εντός της ΓΑΔΑ, με άσπρα μπλουζάκια, τα οποία υποτίθεται ότι φορούσαν την ώρα της επίθεσης, για να φανεί ότι δεν είχαν καμία σχέση με το ακροδεξιό κίνημα και με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Έπειτα, ο δικηγόρος εξήγησε πως, ενώ υπήρχε, πριν τη δολοφονία Φύσσα, ηχητικό μήνυμα του Δεβελέκου, του οδηγού του Μιχαλολιάκου, να παίρνει οδηγίες από τον Λαγό, για να επιτεθεί στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η Δικαιοσύνη δεν κινήθηκε νομικά εναντίον της Χρυσής Αυγής.
Φτάνοντας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επεσήμανε ότι κοντά στο περιστατικό ήταν 8 (!) αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι δεν επενέβησαν ποτέ! Ταυτόχρονα, στον δολοφόνο Ρουπακιά – ο οποίος ήταν ο μόνος που συνελήφθη από τους επιτιθέμενους- επετράπη να έχει το κινητό του τηλέφωνο μέχρι τις 7 το πρωί την ημέρα της δολοφονίας!

Τέλος, κατά τη διάρκεια της δίκης, η Αστυνομία δεν παραθέτει ποτέ τα κρίσιμα στοιχεία από τους σκληρούς δίσκους των στελεχών της Χρυσής Αυγής, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της δίκης.

Φυσικά, όλα αυτά τα στοιχεία για την Αστυνομία είναι γνωστά και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, από τη στιγμή που πήρε την κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία ανακατάταξη, καμία αποπομπή στελεχών της ΕΛΑΣ, οι οποίοι είναι αποδεδειγμένα υπεύθυνοι για τη συγκάλυψη της ναζιστικής συμμορίας.

Επιπρόσθετα, σε ερώτηση που τέθηκε στο δικηγόρο της πολιτικής αγωγής, για το αν η Εκκλησία είχε σχέση με τη συγκάλυψη της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ, ο ίδιος απάντησε πως η Εκκλησία ήταν ο επίσημος χρηματοδότης γραφείων της ΧΑ σε διάφορες πόλεις της επαρχίας.

Όσον αφορά στο πως οδηγήθηκε η Χρυσή Αυγή στο δικαστήριο, ο σύντροφος Θανάσης Καμπαγιάννης εξήγησε πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στους δρόμους, αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα. Η ποινική δίωξη για την ναζιστική οργάνωση ασκήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, 10 μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα! Έτσι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να αποφύγει έναν “νέο Δεκέμβρη” αποφάσισε να στείλει τη XA στα δικαστήρια !

Ταυτόχρονα, ο δικηγόρος επεσήμανε πως η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι η απόλυτη νίκη ενάντια στον φασισμό, αλλά είναι, σίγουρα, ένα πρώτο θετικό βήμα, καθώς, αν η απόφαση βγει αθωωτική, η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να λαμβάνει σωρεία κρατικών επιδοτήσεων και να ανασυγκροτήσει τα τάγματα εφόδου της, καθώς και θα υπάρξει μια διάχυτη απογοήτευση στο αντιφασιστικό κίνημα.

Τέλος , εξήγησε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η δίκη. Αυτήν τη στιγμή, η Χρυσή Αυγή έχει ζητήσει από το δικαστήριο να διαβαστούν 2000 (!) επερωτήσεις της ΧΑ στη Βουλή, για να αποδείξει ότι είναι ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα. Προφανώς, προχωρά σε αυτές τις ενέργειες για να κερδίσει χρόνο, γιατί γνωρίζουν ότι η δίκη κυλά εναντίον τους. ‘Οταν, ωστόσο, δεν θα έχουν άλλον χρόνο, τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ θα αναγκαστούν να έρθουν να απολογηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου και τότε ο Εισαγγελέας θα κάνει την πρόταση του για την ποινή. Αυτή θα είναι η τελική και πιο κρίσιμη φάση της δίκης.

Τη σκυτάλη στην κουβέντα πήρε το μέλος της νΚΑ, Βασίλης Μπίτσικας, ο οποίος εστίασε στην απάντηση που πρέπει να δώσει το αντιφασιστικό κίνημα, ενάντια στον φασισμό. Τόνισε την ανάγκη άμεσης απάντησης του κινήματος σε κάθε φασιστικό φαινόμενο που πάει να αναδυθεί στις γειτονιές.Στην κουβέντα προσέθεσε ότι στις “τελετές μύησης” της ΧΑ , στη δεκαετία του ’90, η Χρυσή Αυγή δεν είχε ποτέ ελληνικές σημαίες, παρά μόνο σημαίες με ναζιστικά σύμβολα, ενώ ποτέ δεν αναφέρονταν στη χριστιανική θρησκεία, όπως στα χρόνια κατά τα οποία είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Αντ’ αυτού, αναφέρονταν στον ιουδαιοχριστιανισμό και καταδίκαζαν τη χριστιανική θρησκεία ως συνομωσία των Εβραίων!

Όσον αφορά την έκβαση της δίκης, συμφώνησε πλήρως με τον Καμπαγιάννη και κάλεσε τον αγωνιζόμενο λαό να μην αφήσει σπιθαμή γης στους φασίστες, να δυναμώσει την παρουσία του στη δίκη και να μην επιτρέψει στο “φίδι” του φασισμού να αναδυθεί ξανά!

Oι επόμενες δικάσιμες:

Ιανουάριος 2019
08/01/2019: 312η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
09/01/2019: 313η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
10/01/2019: 314η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
14/01/2019: 315η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
15/01/2019: 316η μέρα – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.
16/01/2019: 317η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
17/01/2019: 318η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
22/01/2019: 319η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
23/01/2019: 320ή μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
24/01/2019: 321η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
25/01/2019: 322η μέρα – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.
29/01/2019: 323η μέρα – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.
30/01/2019: 324η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
31/01/2019: 325η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.

Συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις της δίκης θα βρείτε στις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch
  • Στην πλατφόρμα ενημέρωσης Omnia TV

Η τεχνική μελέτη των στοιχείων από τη δολοφονία Φύσσα του Forensic Architecture.

 

Σκίτσο του Κυριάκου Μαυρίδη πηγή: https://www.kyriakosmauridis.gr/

 

Scroll to Top