Αφιέρωμα: «Η κοινωνία της κρίσης και η καλλιτεχνική έκφραση»

Η Λέσχη των αναιρέσεων, και το συνολικό εγχείρημα «Αναιρέσεις», είναι ένας χώρος που φιλοδοξεί να αποτελέσει ανοιχτό σημείο διαλόγου, αναζήτησης και δράσης όλων όσων αναζητούν έναν άλλο πολιτισμό και έναν τρόπο ζωής που να προωθεί τις αξίες της συλλογικής χειραφέτησης των εργαζομένων και της νεολαίας. Με αυτό το κριτήριο έχουμε κινηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις εξορμήσεις μας (φεστιβάλ, κάμπινγκ, λέσχη), επιχειρώντας σταθερά να ενισχύσουμε τα καλλιτεχνικά ρεύματα ενός άλλους πολιτισμού, την ίδια στιγμή που καταφέραμε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι η ταινία People, οι χώροι των Αναιρέσεων να φιλοξενήσουν νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες και να συμβάλλουν σημαντικά στην πραγματοποίηση τους. Πιστοί σε όλα αυτά, επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα με θέμα την πολιτιστική παραγωγή στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, τη περίοδο ακριβώς που ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν χτυπήθηκαν οικονομικά αλλά και αξιακά, μιας και σε περιόδους κρίσης η πολιτιστική παραγωγή θεωρείται πολυτέλεια για τους εργαζόμενους και τη νεολαία .Θεωρούμε ότι μία τέτοια προσπάθεια είναι ώριμη απαίτηση της εποχής και των μεγάλων προκλήσεων που έθεσε μπροστά σε καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Η τελευταία 9ετία και οι ειδικές κοινωνικές συνθήκες εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των διαρκών μνημονίων δίνουν ένα ιδιαίτερο και εκρηκτικό μείγμα σε έναν καλλιτέχνη να δημιουργήσει και να εκφραστεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνικές αντιθέσεις πολώνουν και μέσα από το πρίσμα της τέχνης εμφανίζονται έντονα οι διαχωριστικές πλευρές των τάσεων και των ρευμάτων που συγκρούονται. Νέα είδη και μορφές τέχνης έρχονται στο προσκήνιο, άλλα υποχωρούν και άλλα μετασχηματίζονται ριζικά. Αναδύονται μεγάλοι κίνδυνοι και δυνατότητες. Από τη μία, είναι εμφανής η τάση ενίσχυσης των μεγάλων εταιρειών της διασκέδασης που ελέγχουν την παραγωγή και τη διανομή, βλέποντας την τέχνη μόνο υπό την προοπτική του κέρδους και λειτουργώντας ως φράγμα απέναντι στον ανατρεπτικό πολιτισμό. Από την άλλη, διαμορφώνεται μία δυναμική μέσα στο κοινό που αναζητάει την εναλλακτική καλλιτεχνική δημιουργία, αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες και είδη και παρακάμπτει τα κυρίαρχα κριτήρια κατανάλωσης της τέχνης, ταυτόχρονα θέτει το ζήτημα νέων μορφών συλλογικής συγκρότησης και πράξης από τη πλευρά των μαχόμενων καλλιτεχνών. Αυτές οι αντιφατικές τάσεις αναπτύσσονται σε συνδυασμό με γενικότερες τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής όπως η αρκετά μεγάλη μείωση του κόστους ή οι νέες μορφές προώθησης όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναδιατάσσουν σε τεράστιο βαθμό τη διαδικασία προώθησης των έργων τέχνης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μετασχηματίζεται ριζικά το περιεχόμενο του έργου, η διαδικασία της δημιουργίας αλλά και η ίδια η ζωή του καλλιτέχνη.

Με μεγάλη χαρά απευθύνουμε κάλεσμα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα αφιέρωμα που θα ξεδιπλωθεί καθ όλη την πορεία του 2018, επιχειρώντας να απαντήσει στα ζητήματα που θέσαμε παραπάνω. Εμείς ως διοργανωτές βάζουμε κάποιες κατευθύνσεις που θέλουμε να επικοινωνηθούν στο αφιέρωμα μας και στη συνέχεια αποβλέπουμε στη αλληλεπίδραση με όσους φιλοξενούμε έτσι ώστε να παραχθεί ένα αποτέλεσμα ικανό να συμβάλλει ως προς τους στόχους της κοινωνικής αλλαγής και απελευθέρωσης που ειλικρινά και δημόσια θέτουμε. Δεν περιμένουμε όλοι όσοι φιλοξενούμε να συμφωνούν σε όλα μαζί μας . Με σεβασμό σε αυτά που μας φέρνουν κοντά και δημιουργούν αναμεταξύ μας ένα επίπεδο συναντίληψης και σε άλλα που μας οδηγούν και σε δρόμους διαφορετικούς, διακριτούς και αυτόνομους θέλουμε να συνευρεθούμε και να συν-δημιουργήσουμε, χαράσσοντας νέα πεδία συνάντησης της ανατρεπτικής κινηματικής και πολιτικής δράσης με τον μαχόμενο και απελευθερωτικό πολιτισμό και τους ανθρώπους του.

Scroll to Top