Εκδήλωση | «Δεν είναι 30 πέσος, είναι 30 χρόνια» H Χιλιανή ρωγμή & η επιστροφή των εξεγέρσεων

«Δεν είναι 30 πέσος, είναι 30 χρόνια» H Χιλιανή ρωγμή & η επιστροφή των εξεγέρσεων.
Ομιλητές:
Χριστίνα Μαυροπούλου, δημοσιογράφος
Ευγενία Παλιέρακη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cergy–Pontoise της Γαλλίας
Γιώργος Παπανικολάου, μέλος του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική ΑπελευθέρωσηΤο Σάββατο 7/12 στις 19:00 στην Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175Β), μια μέρα μετά τη συμπλήρωση 11 χρόνων από την εξέγερση στην Ελλάδα με αφορμή τον θάνατο του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 συζητάμε για την επιμονή των εξεγέρσεων παρά τις διαθέσεις των ‘’από πάνω’’ και τις δυνατότητες που ανοίγονται διεθνώς στον νέο γύρο αγώνων και εξεγέρσεων λαού και νεολαίας.Οι φωνές της ελίτ που διατυμπάνιζαν πως η οικονομική και πολιτική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που ξέσπασε το 2008 φτάνει σε ένα τέλος και έπεται η επιστροφή στην κανονικότητα ακούγονται πλέον αμήχανες. Οι ενδείξεις για τριγμούς στην διεθνή οικονομία με κίνδυνο επιστροφής των κρισιακών φαινομένων και ο νέος γύρος λαϊκών αγώνων σε όλο και περισσότερα σημεία του πλανήτη δείχνουν πώς η σταθερότητα που διαφημίζεται είναι το βασικό πρόβλημα. Λαμβάνουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για αυτά τα ζητήματα με αφορμή το παράδειγμα της Χιλής.

Η Χιλή βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων. Μια χώρα της Λατινικής Αμερικής με ανεπτυγμένη καπιταλιστική οικονομία, με πρωτιές στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ιστορικό πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και με πρόσφατη ιστορία κινημάτων στον 21οαιώνα. 2019: Η σπίθα που άναψε η νεολαιίστικη αντίδραση στην αύξηση των εισιτηρίων των ΜΜΕ γίνεται εξεγερσιακή πυρκαγιά που σαρώνει το περίβλημα κανονικότητας που κάλυπτε την συσσωρευμένη οργή του χιλιανού λαού για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Συνεχής, πολύμορφη παρουσία στον δρόμο για ενάμιση μήνα του λαού της Χιλής ενάντια στην κυβέρνηση του Πινιέρα, άγρια καταστολή με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, χιλιάδες τραυματίες και συλλήψεις συνθέτουν την εικόνα μια κοινωνικής ρωγμής που φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των από κάτω. Η Χιλή ξύπνησε όπως φωνάζουν οι διαδηλωτές. Ξύπνησε και μιλά για το ανοιχτό τραύμα της δικτατορίας Πινοσέτ η πολιτικής της οποίας ποτέ πρακτικά δεν ξηλώθηκε, για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, που μένει απαράλλαχτο από τότε, αλλά και της ανατροπής της τωρινής κυβέρνησης.

Η χιλιανή εξέγερση είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, μια απαίτηση για ένα άλμα μακριά από την επιβαλλόμενη πραγματικότητα. Ποια είναι η ιστορική εξέλιξη που οδήγησε στα γεγονότα της εξέγερσης; Ποια είναι τα αιτήματα που κινήματος και πως εξελίχθηκαν; Ποιες οι μορφές οργάνωσης του λαού, της νεολαίας και της εργατικής τάξης εμφανίστηκαν; Τι ρόλο έχει η μαχόμενη αριστερά στην εξέγερση; Ποια είναι, τελικά, η στάση των κομμουνιστών για την ανάδειξη της ανάγκης επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας μέσα στα εξεγερσιακά φαινόμενα;

Scroll to Top