Οι «Αναιρέσεις» έρχονται με δύναμη! – Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες:

anaireseisthes.wordpress.com

και fbΦεστιβάλ Αναιρέσεις | Θεσσαλονίκη 2019  | 

              Λέσχη Αναιρέσεις Θεσσαλονίκης

Εισιτήρια Ενίσχυσης: 5 ευρώ [με κάρτα ανεργίας: 3 ευρώ]

Προπώληση: Στέκι πίσω από τη Θεολογική [ΑΠΘ],

Ακυβέρνητες Πολιτείες [Σβώλου 28]

* Οι πόρτες ανοίγουν καθημερινά στις 18.00 και οι συναυλίες ξεκινούν στις 22.00

** Όλες τις ημέρες θα λειτουργεί στο χώρο του φεστιβάλ βιβλιοπωλείο, ταβέρνα & μπαρ με ποτά και μπύρες σε χαμηλές τιμές καθώς και παιδική γωνιά, ενώ καθημερινά θα πραγματοποιούνται workshop-συζητήσεις.

Οι «Αναιρέσεις» επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Μέσα στη σιωπή, ερχόμαστε  με δύναμη! Είμαστε το φως στα ερείπια ενίσ καμένου κόσμου»!. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις αρχές του Ιούνη πιστές στο ραντεβού τους για τις μελωδίες και τις συζητήσεις, για την πολιτική και την τέχνη της ανατροπής.

Αταλάντευτος στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Αναιρέσεις να αποτελέσει μια συλλογική ανατρεπτική διαδικασία,προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές εκδηλώσεις, σε χιλιάδες νέες και νέους, καθώς και φτωχούς εργαζόμενους και εργαζόμενες στο επίκεντρο της κρίσης.Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ένα μουσικό πλουραλισμό, μιας και θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής με διαφορετικές μουσικές επιρροές.

Το φετινό εγχείρημα θα φιλοξενηθεί στο Ιβανώφειο Στάδιο, ένα γνωστό πλεόν χώρο για το Φεστιβάλ των Αναιρέσεων. Έχοντας την εμπειρία του 2017 στοχεύουμε σε έναν όμορφα διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο στον οποίο θα υπάρχουν ένα εύρος θεματικών περιπτέρων, βιβλιοπωλείο, workshop, ταβέρνα καθώς και η μία απο τις δύο μουσικές σκηνές. Έντος του Σταδίου θα βρίσκεται ένα μπαρ και η μεγάλη μουσική σκηνή.

1η μέρα | Παρασκευή 7/6:

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου ξεκινάμε συζητώντας για την Αντικαπιταλιστική Αριστερά και τα νέα, αναβαθμισμένα της καθήκοντα, τις προοπτικές και τις δυνατότητες της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ομιλητές στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι ο Paul-Antoine Moutard-Martin, N.P.A [Γαλλία], ο Σπύρος Μαρκέτος, πανεπιστημιακός και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Νίκοσ Νικήσιανης από τη Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά και ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ.

Επίσης, τη Σκηνή 1 ανοίγουν οι Ρεβάνς και μας ταξιδεύουν με μουσικές που ζωγραφίζουν σε καμβά αληθινές ιστορίες ανθρώπων, έκεί που το τζαζ κλαρινέτο συναντάει το κλαρίνο και η παράδοση συναντάει το βρυχηθμό της ηλεκτρικής κιθάρας.
Η συνέχεια αφήνεται στους Χειμερινούς Κολυμβητές, τη μοναδική τους συντροφιά, χροιά και ερμηνεία. Τραγουδούν τον έρωτα, τη μοναξιά, την ομορφιά, τις φευγαλέες εικόνες, το κέφι της παρέας, την μαγεία της νύχτας.Τη βραδιά κλείνουν οι Σαν Ξέμπαρκοι με μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία και τραγούδια του Νότη Χασάπη.

Παράλληλα στη Σκηνή 2 “Γιώργος Ντόμπρος”,  το φεστιβάλ ανοίγουν οι Lostre Community έτοιμοι να μας ξεσηκώσουν με reggae ska rocksteady positive vibrations. Ακολουθούν οι Ψύλλοι Στ’ Άχυρα, όπου ο ήχος τους αναβιώνει τον ήχο του ελληνικού ροκ της δεκαετίας του ’90 και τον ξανασυστήνει, ανανεωμένο και μπολιασμένο με τις στυλιστικές και ηχητικές αναζητήσεις του σήμερα, στις νεότερες γενιές που δεν τον πρόλαβαν στην περίοδο της ακμής του. Το βράδυ ή το πρωί καλύτερα…δε θα μπορούσε να κλείσει πιο όμορφα απ’ ότι με του Χασούρηδες! Μία ρεμπετολαΪκή μπάντα που γεννήθηκε στην ανάγκη μας να έχουμε την καλύτερη συντροφιά τα φοιτητικά μας βράδια. Τελευταίο τους λάιβ στην πόλη λοιπόν. Τελευταία ευκαιρία για τη μεγαλύτερη «σούρα και χασούρα» που έχετε γνωρίσει!

2η μέρα | Σάββατο 8/6:

Το Σάββατο 8 Ιουνίου ξεκινάει με συζήτηση_workshop «OUR SCHOOL, OUR FIGHT» με τη συμμετοχή του περιοδικού «Σελιδοδείκτης για την εκπαίδευση και την κοινωνία», μελών της ΕΑΑΚ και του Ανυπόταχτου Μαθητή.

Στη συνέχεια της δεύτερης ημέρας θα λάβει χώρα η μεγάλη κεντρική εκδήλωση με τίτλο: «Τα Βαλκάνια μας: Κοινά προβλήματα, Κοινοί αγώνες» με ομιλητ(ρι)ές τις/ους Βέσνα Βούκοβιτς από την Κόκκινη Δράση- Crvena Akcija [Κροατία], Νικολά Ιγνατόφσκι από τη Levica [Β. Μακεδονία], Φλάβια Οσμάνι απο την Organizata Politike [Αλβανία] και τον Παναγιώτη Ξοπλίδη από την Επιτροπή Διεθνών του ΝΑΡ για την Κομμουντιστική Απελευθέρωση.

Όσον αφορά το πολιτιστικό πρόγραμμα, τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά και στη Σκηνή 1 ανοίγει με ένα χορευτικό δρώμενο από την ομάδα flamenco “LaSemilla” που μας καλούν συνεπιβάτες σε μια σύντομη περιήγηση στη μακρινή Ανδαλουσία και τις ιδιαίτερες μουσικές της.
Ταξίδι στο ταξίδι. Αμέσως μετά ακολουθούν οι «Alcalica» που έρχονται να μας ταξιδέψουν πάνω σε ένα μουσικό ηλεκτρονικό χαλί που συνεχώς μεταβάλλεται.Οι Alcalica συνδυάζουν όργανα και ακούσματα φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους.Ο ήχος τους έχει επιρροές από την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση και τα broken beats.
Οι M.A.t.E ή αλλιώς Μeetings Along the Edge έρχονται αμέσως μετά. Αποτελούν το σημείο συνάντησης του ηλεκτρονικού και του ακουστικού ήχου με τη μορφή διάδρασης live electronics, live drumming και φωνητικών δημιουργώντας ετερόκλητα ηχητικά τοπία. Στις συνθέσεις τους εναλλάσσονται Drum ‘n bass, Dubstep και Trip hop στοιχεία, τα οποία οδηγούν τον ακροατή από μια τελετουργική εσωστρέφεια σ ένα εκστασιακό κρεσέντο.
Τέλος, η Σκηνή 1 κλείνει με την αγαπημένη μας «πανκοπανηγυροψυχεδέλεια» και τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC. Αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Παραδοσιακά κάλαντα Θράκης και Punk, γκάιντες, λύρες, νταούλια, πετάλια. Όλα αυτά το κάνουν αδύνατο να κάτσει κάποιος ακίνητος όταν παίζουν οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC!

Παράλληλα, στη Σκηνή 2,το δεύτερο βράδυ ξεκινάει με σκοπούς και τραγούδια από την παράδοση του Καφέ Αμάν, της Μικρασίας, της Πόλης και του πρώιμου ρεμπέτικου. Ακολουθούν οι Sweet Gang Trio με τραγούδια από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο, ρεμπέτικα, blues & σύγχρονα με έναν ξεχωριστό τρόπο. Τη Σκηνή 2 κλείνουν οι Banda EnTopica. Παραδοσιακή μουσική, δυναμικά παιξίματα με έμφαση σε τραγούδια της βορείου Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.

Συνοπτικά το πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Scroll to Top