Προφεστιβαλική Εκδήλωση: Ανεξάρτητη Παραγωγή στη Κρίση

 

Κάλεσμα σε καλλιτέχνες & εγχειρήματα της ανεξάρτητης hip-hop σκηνής

Ανεξάρτητη παραγωγή στην κρίση

Το παράδειγμα της hip-hop σκηνής

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 | 7 μμ | Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 17Β)

Οι(Η) Μουσικοί(η) στη νέα εποχή. Ανεξάρτητες παραγωγές, δυσκολίες, δυνατότητες και προκλήσεις.

Η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα νέα μοντέλα παραγωγής αλλά και οι κοινωνικές εξελίξεις της τελευταίας εικοσαετίας έχουν αναδιατάξει το τρόπο που η μουσική βιομηχανία αναπτύσσεται. Παράλληλα οι νέες δυνατότητες διαμορφώνουν νέες κατευθύνσεις στις τέχνες κι ένα διαφορετικό φόντο μέσα στο οποίο καλλιτέχνες παράγουν το έργο τους.

Το παράδειγμα της hip-hop σκηνής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα είδη που μ’ ένα φτηνό μικρόφωνο κι έναν υπολογιστή, κάθε μουσικός μπορεί να στήσει τη δική του παραγωγή. Μετά τη πρώτη φάση της δεκαετίας του ‘90 και το ρόλο που έπαιξαν συγκεκριμένες δισκογραφικές εταιρίες στην προβολή του είδους, αναπτύχθηκαν δύο διαφορετικοί δρόμοι. Ερασιτεχνικές παραγωγές με ένα αυτόνομο δίκτυο προώθησης και διανομής και επαγγελματικές παραγωγές με τη συνεργασία κάποιας εταιρίας που παρείχε συνηθώς ένα αρκετά εκμεταλλευτικό πλαίσιο συνεργασίας. Η τεχνολογική εξέλιξη, η είσοδος σε πρώτη φάση του Ίντερνετ και μετέπειτα του Youtube στο παιχνίδι μειώνουν το χάσμα ανάμεσα στους δύο δρόμους. Οι ερασιτεχνικές παραγωγές επιτυγχάνουν καλύτερα ηχητικά αποτελέσματα ενώ φτάνουν στα αυτιά του κόσμου εξίσου εύκολα με μια δισκογραφική δουλειά. Τα home studio κατέληξαν σε επαγγελματικών προδιαγραφών studio που αναλαμβάνουν κατά κόρον παραγωγές ηχογραφήσεις μίξεις και mastering νέων δουλειών.

Σήμερα η Hip-Hop παρουσιάζει σημαντική άνθιση δημιουργώντας μία πραγματική σκηνή με πολλούς νέους και παλαιότερους MC’s crews και κυκλοφορία πλήθους αξιόλογων δίσκων με άρτια παραγωγή και τεχνικό αποτέλεσμα. Η καρδιά της χτυπά στις γειτονιές, σε κάθε μικρή, ατομική, local πρωτοβουλία που βγάζει προς τα έξω τα καθημερινά βιώματα. Ανάμεσα σε ανθρώπους που σκέφτονται, προβληματίζονται, και θέλουν να μιλήσουν. Η καθημερινότητα της κρίσης επηρεάζει έντονα το έργο των εγχώριων Hip-hoper παίζοντας κεντρικό ρόλο στις αφηγήσεις τους. Καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να εκφράσει όλο και μεγαλύτερα ακροατήρια και ένα όλο και μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα δημιουργώντας ένα ιδανικό πλαίσιο για νέα εγχειρήματα και πειραματισμούς.

Ωστόσο πόσο συχνά συζητάμε για τις δυνατότητες και τις δυσκολίες της ανεξάρτητης παραγωγής; Πως μπορεί ένας μουσικός στην Ελλάδα της κρίσης να βγάλει έναν δίσκο; Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα άγχη ποιες οι οικονομικές ανάγκες και ποια η ανταμοιβή; Ποιος είναι ο ρόλος του κοινού;

Σαν εγχείρημα πολιτιστικής και θεωρητικής αναζήτησης αναμετριώμαστε με την ανάγκη συμβολής σε μια αυτοοργανωμένη, συλλογική και αλληλέγυα προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας και έκφρασης. Επιλέγουμε, λίγο πριν το Φεστιβάλ μας, να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση με καλλιτέχνες και δημιουργούς που τα τελευταία χρόνια βαδίζουν αυτό το δρόμο. Δίνουμε βήμα στην έκφραση των ανησυχιών, των προκλήσεων και των βαθύτερων αναγκών της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στο χώρο θα υπάρχουν πάγκοι με βινύλια, CD, μπλούζες και έντυπα για τη στήριξη των δημιουργών. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει μπαρ με DJ set.

Scroll to Top