Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής: η περίπτωση της Αργεντινής

Στα πλαίσια του αφιερώματος του περιοδικού των Αναιρέσεων για τα 10 χρόνια από το ξέσπασμα στης καπιταλιστικής κρίσης, η Λέσχη Αναιρέσεις επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα της στην Αργεντινή της οποίας η οικονομία σήμερα κλυδωνίζεται ξανά.

Η κρίση χτύπησε την πόρτα της Αργεντινής στην αλλαγή του αιώνα. 7 χρόνια νωρίτερα από την κατάρρευση της Lehmann Brothers. Η εξέγερση του Αργεντινάζο, επέφερε την πτώση αλλεπάλληλων κυβερνήσεων μέχρι την άνοδο των Κίρχνερ. Η οικονομία της Αργεντινής κατά τα επόμενα χρόνια σταθεροποιήθηκε και παρουσίασε σημαντικά σημάδια ανάκαμψης. Η επίδραση του παραδείγματός της στις μεγάλες συγκρούσεις ενάντια στην επιβολή των αλλεπάλληλων μνημονίων στην Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. !Que se vayan todos! Να φύγουν όλοι! Φώναζαν οι διαδηλωτές τόσο στην Plaza de Mayo, όσο και στην πλατεία Συντάγματος. Η αυταπάτη-ελπίδα για μια αριστερή κυβέρνηση που θα δώσει τέλος στις πολιτικές του κεφαλαίου και των δανειστών μέσα σε αυτές τις συγκρούσεις γεννήθηκε. Σύντομα η ελπίδα αυτή αποδείχθηκε ότι ήταν αυταπάτη. Οι Κίρχνερ χάνουν τις εκλογές του 2015 και σημαντικά στελέχη των κυβερνήσεων τους φυλακίζονται, κατηγορούμενοι για σημαντικά σκάνδαλα.

Σήμερα η οικονομία της Αργεντινής, μαζί με αυτή της Τουρκίας επηρεάζονται καταλυτικά από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Macri ζήτησε τον Σεπτέμβριο του 2018 από το μισητό ΔΝΤ να εκταμιεύσει νωρίτερα τα χρήματα από τις δόσεις του νέου δανείου προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες της Αργεντινής. Νέα μέτρα ετοιμάζονται από τα αστικά επιτελεία τα οποία όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσουν. Σταδιακά ο λαϊκός παράγοντας κάνει ξανά την εμφάνιση του στο προσκήνιο. Δρόμοι παράλληλοι και άλλοτε διασταυρούμενοι; Η πρόσφατη ιστορία της Αργεντινής παρουσιάζει σημαντικές διαφορές αλλά και ομοιότητες με της Ελλάδας. Στο νέο γύρο αναμέτρησης με τις πολιτικές κυβερνήσεων-κεφαλαίου, ποιες είναι οι αναγκαίες τομές που πρέπει να πραγματοποιήσει το κίνημα, αλλά και η αντικαπιταλιστική του πρωτοπορία; Πώς θα πρέπει να παρέμβουν οι κομμουνιστές;

Ομιλητές:
Μαυροειδής Παναγιώτης, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Μαυροπούλου Χριστίνα, δημοσιογράφος- συντάκτρια των Τετραδίων Μαρξισμού
Αντιπρόσωπος του PTS (Partido de los Trabajadores Socialistas) μέσω Skype

Το event στο facebook θα το βρείτε εδώ.

Scroll to Top