30 χρόνια από τη Δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα

Πάτρα, 8 Ιανουαρίου 1991.
Η πόλη χορεύει στο ρυθμό των καταλήψεων ενάντια στο νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, που περιείχε μεταξύ άλλων ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όριο σπουδών , κατάργηση του ασύλου κλπ. Η πλειοψηφία των σχολείων σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάληψη με τη συμμετοχή καθηγητών και γονιών. Από την προηγούμενη μέρα η ΝΔ οργανώνει τάγματα εφόδου ”αγανακτισμένων” και τα οπλίζει με λοστούς. Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαμπόκα (δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ και αργηχό της τοπικής ΟΝΝΕΔ), ομάδα μελών της ΟΝΝΕΔ εισβάλλει στο σχολικό συγκρότημα του 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ σε προσπάθεια να καταστείλει την κατάληψη, πετώντας τους μαθητές που βρισκόντουσαν μέσα εκτός του σχολικού συγκροτήματος. Σε αυτή τη γνωστή ομάδα της ΟΝΝΕΔ  Κενταυρων-Rangers  συμμετείχαν και οι Σπίνος, Μαραγκός, Γραμματίκας, Γραμματικόπουλος. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στην εισβολή της ομάδας της ΟΝΝΕΔ  προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το σχολείο στη Βουδ. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τσιμεντόλιθους και σιδερολοστούς. Ο σιδερολοστός που κρατάει ο Καλαμπόκας ανοίγει στα δυο το κεφάλι του Ν. Τεμπονέρα ενώ τραυματίζονται και άλλοι καθηγητές.
Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει κλινικά νεκρός, με ανοιγμένο το κρανίο από το “χέρι” του Καλαμπόκα. Στη συνέχεια κατέληξε, αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με δεκάδες άλλους τραυματίες. Οι μέρες που ακολούθησαν έχουν γραφτεί στην ιστορία του κινήματος και οδήγησαν μεταξύ άλλων τον Κοντογιαννόπουλο σε παραίτηση και τις μεταρρυθμίσεις του σε απόσυρση.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΕΔΩ ΘΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡ ΣΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 991"
Η ΝΔ μέχρι και τη δίκη υποστήριξε επίσημα και με κάθε τρόπο τον Καλαμπόκα με γραμμή ότι πρόκειται για σκευωρία της αριστεράς εναντίον του δημοκράτη νέου. Για την υπεράσπισή του επιστρατεύτηκαν κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλοι προερχόμενοι πολιτικά απτη ΝΔ και συγκεκριμένα οι Απόστολος Ανδρεουλάκος, Κώστας Κωνσταντινίδης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου) και Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ). Μαζί τους και ο Μιχάλης Αρβανίτης – σήμερα καταδικασμένος χρυσαυγίτης- , ο οποίος έγραψε και βιβλίο για το θέμα με τίτλο “Ποιος σκότωσε τον Τεμπονέρα”. Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "o ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ ONNEA ΠΑΤΡΑΣ"

Επειδή όμως τα παιδιά της ΝΔ, του κράτους και παρακράτους ποτέ δεν πάνε χαμένα, ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998.

Με αφορμή, λοιπόν, τα 30 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα δημοσιεύμουμε την εκδήλωση “Από τον Τεμπονέρα στις καταλήψεις του 2020 – Ιστορία και προοπτική του μαθητικού κινήματος στην Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε στη Πάτρα στις 24 Οκτώβρη του 2020 με Ομιλητές τους:

Μιχάλης Παπαμακάριος : μέλος συντονιστικής επιτροπής κατάληψης ΤΕΙ Πάτρας την περίοδο 90′ – 91′ , μέλος του Νέου Αριστερού Ρεύματος

Ανδρέας Κοσίνας: μέλος της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Μια πολύ επίκαιρη εκδήλωση που συνδέει τους αγώνες του “τότε” και του “σήμερα” με λεπτομερής μεταφορά των γεγονότων από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα και το κίνημα 90′-91′.

Καλούμε στη συγκέντρωση τιμής στο Ν. Τεμπονέρα και αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ- κεφάλαιο που διοργανώνουν μαζικοί φορείς το Σάββατο 9 Γενάρη, 6.00 μ.μ, στην Πάτρα, στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα», στην πλατεια Βουδ, με όλα με μέσα ατομικής προστασίας.

1ο μέρος: Εισήγηση Μιχάλη Παπαμακάριου

2o μέρος: Εισήγηση Ανδρέα Κοσίνα

3ο μέρος: Ερωτήσεις κοινού

4ο μέρος: Συνέχεια της κουβέντας

5ο μέρος: Συνέχεια της κουβέντας, μεταφορά εικόνων από το κίνημα 90′-91′.

6ο μέρος: Τοποθετήσεις κοινού

7ο μέρος: Τοποθέτηση μέλους του Ανυπόταχτου Μαθητή

 

Scroll to Top