#LorenzoVive – Ο Λορέντζο ζει

Εδώ και πολλές εβδομάδες στη γειτονική Ιταλία, οι μαθητές ξεσηκώνονται διεκδικώντας ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, αλλά και εν συνόλω στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα οι λόγοι των μαζικών συνελεύσεων, καταλήψεων σε κεντρικά σχολεία σε πόλεις της Ιταλίας, και φυσικά των μαχητικών κινητοποιήσεων των παιδιών, δεν διαφέρουν πολύ από αυτούς στη χώρα μας, που οδήγησαν μέχρι και πριν τον χιονιά, μαθητές/τριες σε πάνω από 300 σχολεία πανελλαδικά να κάνουν καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Σε αυτό το κλίμα την 21η Ιανουαρίου, ένας 18χρονος μαθητής που έκανε την πρακτική του σε μεταλλουργική/σιδηρουργική εταιρία, πέφτει νεκρός σε εργατικό (ή καλύτερα εργοδοτικό) δυστύχημα. Ο 18χρονος Lorenzo Parelli φοιτούσε σε επαγγελματικό σχολείο της πόλης Ούντινε, το οποίο περιλαμβάνει αμισθί πρακτική εργασία/μαθητεία -διόλου μακριά από τα όσα ονειρεύονται οι κυβερνήσεις για την τεχνική εκπαίδευση στην χώρα μας-. Ο Lorenzo, την τελευταία ημέρα της πρακτικής του, καταπλακώθηκε από έναν βαρύ σωλήνα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Από την έρευνα προκύπτει πως δεν είχαν τηρηθεί ούτε στο ελάχιστο τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Lorenzo δεν σκοτώθηκε. Δολοφονήθηκε. Από το κράτος, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, το σύστημα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, του κέρδους, της εκμετάλλευσης, που θέλει τα παιδιά να δουλεύουν αντί να μορφώνονται, που θέλει συνολικά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, να δουλεύουν ρισκάροντας τη ζωή τους καθημερινά. Αυτό το σάπιο σύστημα δεν θα νοιαστεί να προστατεύσει ούτε στο ελάχιστο έναν εργαζόμενο, ούτε στο ελάχιστο δεν θα ξοδέψει το κεφάλαιο, το αφεντικό, τίποτα για να μπορούν όσοι/ες δουλεύουν να μην κινδυνεύουν να αφήσουν τη ζωή τους στην παραγωγή.

Η μητέρα του Lornezo, δήλωσε το εξής «Ο γιος μου έφυγε για το σχολείο, για τη δουλειά, μα δεν επέστρεψε ποτέ».

Η είδηση του θανάτου του Lorenzo συγκλόνισε όλη τη νεολαία της Ιταλίας και ιδίως την μαθητική κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή, οργανώθηκαν νεολαιίστικες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, οι οποίες φυσικά δέχθηκαν σφοδρή καταστολή από την αστυνομία.

Οι μαθητές/τριες γέμισαν την πόλη με το σύνθημα «Ξέρουμε ποιος φταίει!» συμπληρώνοντας πως είναι το κράτος, τα αφεντικά που συντηρούν τον θεσμό της αμισθί «μαθητείας» για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και το κεφάλαιο.

Την 28η Γενάρη, οργανώθηκαν με πρωτοβουλία αριστερών και κομμουνιστικών οργανώσεων, με καθοριστική τη συμβολή της οργάνωσης FGC (Fronte della Gioventu Communista – Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας), πανιταλικές διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «Για τον Lorenzo», «Ο Lorenzo Ζει». Σε 20 πόλεις της Ιταλίας, η νεολαία βγήκε στους δρόμους, διαδήλωσε, φώναξε, έδειξε πως ούτε φοβάται, ούτε θα σιωπήσει. Για άλλη μια φορά, οι αστυνομικές δυνάμεις, ως μακρύ χέρι του κράτους και του κεφαλαίου, όχι απλά κατέστειλαν τις διαδηλώσεις, αλλά τραυμάτισαν πάνω από 20 αγόρια και κορίτσια.

Το μαθητικό κίνημα, όχι απλά δείχνει να μαζικοποιείται, αλλά να εξελίσσεται σε ένα κίνημα νεολαίας, που θέτει επί τάπητος, το πως θα μορφώνονται, θα εργάζονται και θα ζουν τα νέα παιδιά.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως από τα πρώτα ξεσπάσματα του μαθητικού κινήματος στην Ιταλία στις αρχές του Δεκέμβρη, οι μαθητές έκαναν κοινές εκδηλώσεις με εργαζόμενους και ιδίως με αυτούς της πρώην αεροπορικής εταιρίας, της Alitalia, που έκλεισε αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στην ανεργία.

Τα κέρδη τους κοστίζουν ζωές. Ο καπιταλισμός δολοφονεί. Αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί. Δεν μπορούμε να θρηνούμε άλλα θύματα στους χώρους δουλειάς, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιταλία, ούτε πουθενά. Δεν μπορούμε να πνιγόμαστε, να καιγόμαστε, να εγκλωβιζόμαστε στα χιόνια, να πεθαίνουμε από την πανδημία περιμένοντας το «επιτελικό κράτος». Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τις κυβερνήσεις να έχουν σαν προτεραιότητα, τη στήριξη του στρατού, της αστυνομίας, των επιχειρήσεων, όταν όλα τα δημόσια αγαθά ξεπουλιούνται, όταν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια καταρρέουν.

Θέλουμε να ανασάνουμε, όχι για μια στιγμή, αλλά για πάντα. Γι’ αυτό ας οργανωθούμε, ας αγωνιστούμε, ας ανατρέψουμε το σάπιο αυτό σύστημα, οικοδομώντας την κοινωνία του σήμερα, του αύριο, που έχουμε όλοι/ες ανάγκη!

#LorenzoVive

Παρακάτω παραθέτουμε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις διαδηλώσεις της 28ης Γενάρη. Μηνύματα αλληλεγγύης έχει στείλει η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, καθώς σχετικές δημοσιεύσεις έχουν γίνει και από την σελίδα «Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη».

Di scuola lavoro, non si puo morire – Στο σχολείο, στη δουλειά, δεν μπορείς να πεθαίνεις

Scroll to Top