Μπρος στο Διδυμότειχο… | Μουσικό Κουτί για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Αφιέρωμα σε μια άλλη γενιά, στις ανησυχίες της, στις συνήθειες της, στους έρωτες της, αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, μας επιφύλασσε το Μουσικό Κουτί την Τετάρτη 26/1/2022. Το Μουσικό Κουτί αποτελεί μια διαφορετική πρόταση στην σήψη της ελληνικής τηλεόρασης, τα αρκετά τελευταία χρόνια. Μόλις την φετινή του σεζόν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε πολλές ενδιαφέρουσες εκπομπές όπως αυτήν με την Μαρία Φαραντούρη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αυτήν με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αυτήν με τον Διονύση Τσακνή και την Ρίτα Αντωνοπούλου.

Όπως είπε και ο Νίκος Πορτοκάλογλου στην αρχή της εκπομπής, αυτή δεν αποτελεί ένα θλιβερό μνημόσυνο, αλλά μια γιορτή για τη ζωή και το έργο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την 40χρονη πορεία του, τα τραγούδια του με τον βαθύ στίχο, τον θλιβερό, τον ξεσηκωτικό, τον ερωτικό, τον πολιτικό.

Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Κότσιρας, η Παυλίνα Βουλγαράκη και η κόρη του Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα που μιλάει πρώτη φορά δημόσια για τον πατέρα της που «έφυγε» ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του ’19 «Το ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ Η ΨΥΧΗ είναι το κομμάτι που θυμάμαι πιο έντονα από τις συναυλίες του. Εγώ, μικρή να κάθομαι στα παρασκήνια ή στο αμάξι, να το ακούω και να βλέπω τους καπνούς από τις φωτοβολίδες στον ουρανό… Η μουσική με την οποία έχω συνδέσει τον πατέρα μου είναι η εισαγωγή από το ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ …»

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παρόλα αυτά θέλουμε να σταθούμε σε δύο σημεία:

  1. Το «Διδυμότειχο Blues» το βαθιά πολιτικό, αντιπολεμικό τραγούδι, αυτοβιογραφικό από τη θητεία του Λαυρέντη, που μιλάει στην καρδιά όλων των φαντάρων, ιδίως όσων έκαναν τη θητεία τους στην παραμεθόριο.
  2. Την συνεργασία του με τον Πάνο Τζαβέλα στην «Συντροφιά» που αποτελεί και την πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική μετά την στρατιωτική του θητεία. Μια σχέση που μπορεί δισκογραφικά να μην συνέχισε, αλλά ο Λαυρέντης σε πολλές συναυλίες του ερμήνευε πολιτικά τραγούδια του Πάνου Τζαβέλα.

 «Διδυμότειχο Blues» στο «Μουσικό Κουτί»

 

 

Έντιμε άνθρωπε κυρ Παντελή – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Λιπάσματα 2019

Λίγους μήνες πριν τον θάνατο του σε μια συναυλία στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας

 

Ολόκληρη η εκπομπή «Μουσικό Κουτί» διαθέσιμη δωρεάν στο ERTFLIX

Scroll to Top