Photostory: Εκδήλωση – Καλλιτεχνική Εκπαίδευση: Με τη ματιά στραμμένη στη μελλοντική κοινωνία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συζήτηση με θέμα: Καλλιτεχνική Εκπαίδευση: Με τη ματιά στραμμένη στη μελλοντική κοινωνία, που άνοιξε με αφορμή τον αγώνα που δίνουν οι σπουδαστές/τριες των καλλιτεχνικών σχολών ενάντια στο ΠΔ85.

Με ενδιαφέρον κύλησε ο διάλογος για την καλλιτεχνική εκπαίδευση στο σύνολο της, με τοποθετήσεις από σπουδαστές/τριες καλλιτεχνικών σχολών, μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων αλλά και από φοιτητές & εργαζόμενους συγγενικών και μη κλάδων.

Σημαντική ήταν η συμβολή των αγωνιζόμενων σπουδαστών/τριών σε σχέση με την αναγκαιότητα της ρήξης με την πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στο ΠΔ85, που υποβαθμίζοντας τους τίτλους σπουδών, χτυπάει στην καρδιά τον πολιτισμό και τους εργαζόμενους αλλά και τα δικαιώματά τους, στα σχέδιά της για πλήρη εμπορευματοποίηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Οι σπουδαστές υπογράμμισαν πως η κυβέρνηση ορίζοντας το προσοντολόγιο για κάθε εργασιακό κλάδο, σφραγίζει πλέον με τη βούλα του νόμου αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια, οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών & σχολών χορού και κινηματογράφου να θεωρούνται απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον διττό σκοπό αυτής της πολιτικής. Από τη μία την υποβάθμιση των πτυχίων και εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δημοσίων σχολών και ταυτόχρονα την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κολλεγίων και ΙΕΚ.

Στη συζήτηση τονίστηκε ότι οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης δεν είναι ξεκομμένες από τη συνολική στρατηγική πολιτική της στην εργασία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η στάση αυτή συμπληρώνει το παζλ της στρατηγικής επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ενισχύει την απλήρωτη εργασία, εντείνει την ανασφάλεια και δημιουργεί άθλιες συνθήκες εργασίας και όλα αυτά πάντα σύμφωνα με τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των νόμων του πιο εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ο διάλογος κατέληξε στην αναγκαιότητα ο αγώνας αυτός να ενωθεί με του εκπαιδευτικού κινήματος, να συνδεθεί οργανικά με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εργατικά δικαιώματα. Κλείνοντας τονίστηκε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την πλαισίωση των καταλήψεων από συλλόγους των καλλιτεχνικών σχολών, από τα σωματεία του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού κλάδου, από τις επιτροπές αγώνα καθώς και από τους Φοιτητικούς συλλόγους και τα σχολεία, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις που θα βαθύνουν το πολιτικό περιεχόμενο και θα κλιμακώσουν τον αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Με την λήξη της εκδήλωσης κινηθήκαμε προς το κατειλημμένο ΡΕΞ όπου πραγματοποιούνταν acts όπως stand up comedies και συναυλίες καλλιτεχνών, με πλήθη κόσμου να δίνουν το παρόν και να αγκαλιάζουν τον αγώνα σπουδαστ(ρι)ών και εργαζομένων στον χώρο της Τέχνης.

 

 

Scroll to Top