Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα // Αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη

Η σημερινή ημέρα, η επέτειος της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των Δημήτρη Μπάτση, Νίκου Καλούμενου και Ηλία Αργυριάδη, συνοδεύτηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον θάνατο του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου, για τον οποίο θα ακολουθήσει ξεχωριστό αφιέρωμα. Η ημέρα αυτή θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία και τους αγώνες του λαού, όχι απλά ως ημέρα μνήμης, αλλά ως υπόσχεση αγώνα μέχρι την τελική νίκη, μέχρι την κομμουνιστική απελευθέρωση.

αναιρέσεις 2020

 

Ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελείται με τους συντρόφους του, 30 Μάρτη 1952 στο Γουδί όπου μεταφέρονται από τις φυλακές της Καλλιθέας. Ο Μπελογιάννης αρνείται να του δέσουν τα μάτια καθώς χτυπάνε πάνω τους προβολείς αυτοκινήτων, ώρα 4 το ξημέρωμα.

Είχε γεννηθεί στις 22 του Δεκέμβρη 1915. Ανέπτυξε πολιτική δράση όντας μαθητής Γυμνασίου ακόμα κι εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1934. Πιάστηκε στις 20 του Δεκέμβρη 1950 στην Αθήνα, όπου καθοδηγούσε την παράνομη δουλειά του ΚΚΕ και παραπέμφθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών με βάση τον ΑΝ 509/1947, στις 19 του Οκτώβρη 1951, το οποίο τον καταδίκασε (μαζί με 11 ακόμη συντρόφους του) σε θάνατο. Η κατακραυγή στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο υποχρέωσε τον Πλαστήρα να υποσχεθεί ότι δε θα εκτελεστούν. Με την πίεση των Αμερικανών, με επικεφαλής τον πρεσβευτή Πουριφόρι, σκηνοθετήθηκε η δεύτερη δίκη με την κατηγορία της «κατασκοπίας». Ο Μπελογιάννης έπρεπε να πεθάνει, ο λαός να τρομάξει, το ΚΚΕ να εξαφανιστεί.

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, όπως τον ονόμασαν δεν λύγισε στην δίκη – παρωδία. Μια δίκη όχι απλά προς τους 4 κομμουνιστές, αλλά προς όλο τον αγωνιζόμενο λαό που μέσα από τις γραμμές της αντίστασης, έδινε τη μάχη για ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία, ενάντια στους ντόπιους και ξένους δυνάστες. Η δίκη αυτή εν τέλει μετατράπηκε από τον Μπελογιάννη σε βήμα καταγγελίας κατά των διωκτών του και μέσα από την απολογία του έδωσε δύναμη στο λαό. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά την ταινία “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο” -που σας προτρέπουμε να δείτε- αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη.

Ο Νίκος Μπελογιάννης βέβαια έχει δείξει και τη συγγραφική του δύναμη, στα δύο του βιβλία που εκδόθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, το “Σχέδιο για μια Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας” και το “Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα” που έγραψε όσο ήταν φυλακισμένος.

Παραθέτουμε επίσης ένα κείμενο άποψης που είχαμε δημοσιεύσει το 2018 με τίτλο:

Νίκος Μπελογιάννης: Μια προσπάθεια κατανόησης της προσωπικότητας και της εποχής

Στην περιοχή της Αμαλιάδας, τόπου καταγωγής του Νίκου Μπελογιάννη έχει φτιαχτεί και λειτουργεί από το 2017, μουσείο στη μνήμη του, με σπάνιο αρχειακό υλικό.  Το μουσείο, επισκεφθήκαμε στα πλαίσια του camping αναιρέσεις το 2018.

Το χαμόγελο του Νίκου Μπελογιάννη μπρος στη δίκη και την εκτέλεση του, ο αλύγιστος αγώνας του, μόνο δύναμη μπορεί να δίνει για τους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος.

Scroll to Top