Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Περιοδικού Αναιρέσεις | Τεύχος 41 – Άνοιξη 2023

Αφιέρωμα: Άνοιξη για έναν ρεαλισμό του αδύνατου!


Editorial

«Είμαστε ρεαλιστές, επιδιώκουμε το αδύνατο». Τη φράση του Τσε Γκεβάρα μάς θύμισε το κατειλημμένο ΡΕΞ ως παρότρυνση καταμεσής μιας κινηματικής συνάντησης στους δρόμους, όσο η συντακτική του περιοδικού έκλεινε την ύλη και έγραφε το editorial.

Με την ίδια παρότρυνση είχε ξεκινήσει πριν 55 χρόνια η πολιτική άνοιξη του Μάη. «Να ‘στε ρεαλιστές, απαιτήστε το αδύνατο», έγραφαν οι Γάλλοι φοιτητές σε μια κινηματική συνάντηση που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Το αντιπολεμικό κίνημα συναντούσε το αντιιμπεριαλιστικό, τον αγώνα για την αυτοδιάθεση των μαύρων, τη νέα αριστερά, το οικολογικό κίνημα, το φεμινιστικό και τα αιτήματα της σεξουαλικής απελευθέρωσης -το φοιτητικό κίνημα ήταν ο σύνδεσμος όλων αυτών. 

Στην Ελλάδα του 2023, των κατειλημμένων καλλιτεχνικών χώρων, στα τέλη του χειμώνα στήναμε την ύλη του περιοδικού. Σε μια άνοιξη που αναμέναμε να είναι έντονα πολιτική στήσαμε ένα τεύχος που αφορούσε την αναγκαιότητα μιας πολιτικής των από κάτω. Όμως, στην πορεία η αναγκαιότητα αυτή αναδείχθηκε έκδηλα μπροστά μας. Ο μεγάλος σεισμός στην γείτονα Τουρκία ανέδειξε μια συζήτηση για τις φτηνές κατασκευές στις πόλεις που στοιβαζόμαστε και από τις οποίες κερδίζει ουκ ολίγα το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Αμέσως μετά ακολούθησε το τραγικό προανακοινωμένο δυστύχημα στα Τέμπη. Η τραγωδία αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα τουλάχιστον μιας δεκαετίας έντονων πολιτικών απέναντι στα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, κατέρρευσε η μεγάλη Αμερικανική τράπεζα SVB, εγείροντας φόβους μιας οικονομικής τραγωδίας όπως το 2008. Το ζήτημα, όμως, που μας προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι μια μέρα πριν μπει σε δημόσιο έλεγχο λόγω χρεοκοπίας η Τράπεζα μοίρασε κάτι εκατομμύρια σε μπόνους στελεχών και διευθυντών. Είναι εμφανές, λοιπόν, πως τα προβλήματά μας δεν αφορούν τους μεγάλους αυτού του κόσμου. Εκείνοι δε στοιβάζονται σε κακοχτισμένα σπίτια, δε χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς και, όπως αποδεικνύεται, οι χρεοκοπίες δεν τους ακουμπάνε.

Σε αυτές τις συνθήκες, τα πρώτα λουλούδια άνθισαν προοικονομώντας μια πολιτική άνοιξη. Το κίνημα των καλλιτεχνών πρώτο άλλαξε παλαιότερο κάλεσμα συλλαλητηρίου και είπε να μιλήσουμε και να παλέψουμε για τους νεκρούς μας. Η μαχόμενη, αντικαπιταλιστική αριστερά και οι πολιτικοί φορείς του κινήματος κάλεσαν άμεσα σε πολιτικό ξεσηκωμό. Οι φοιτητές κατέλαβαν τις σχολές τους, απαιτούν ζωή και αξιοπρέπεια για εκείνους και τα αδέλφια τους. Οι μαθήτριες στα σχολεία τους αρνούνται να πειθαρχήσουν στο μέλλον που τους ετοιμάζουν. Τα άτομα του φεμινιστικού χώρου είπαν πως η 8η Μάρτη δεν αφορά μια γυναίκα ή ένα ΛΟΑΤΚΙΑ, αλλά μας αφορά όλα σε έναν πολιτικό, αντικαπιταλιστικό φεμινισμό που αφορά συνολικά τον τρόπο διαβίωσης και ελευθερίας όλων μας. Το εργατικό κίνημα ανέλαβε από τα κάτω όχι απλώς να οργανώσει την πιο επιτυχημένη γενική πολιτική απεργία χρόνων, αλλά να μπει συνολικά σε έναν γενικό πολιτικό αγώνα για το πώς ζούμε και δουλεύουμε.

Ταυτόχρονα, οι εκλογικές εξέδρες που επιχειρήθηκαν να στηθούν οδηγώντας σε μια βαρετή πολιτικά άνοιξη διαλύθηκαν. Ο κόσμος πνίγεται από οργή και δίκιο. Και κανένα από τα δυο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα πολιτικάντικα εκλογικά διλήμματα των εκλογέων. Είμαστε ρεαλιστές, απαιτούμε το αδύνατο…

Οι πολιτικοί σαφώς είναι μαγκωμένοι και αγχώνονται. Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης στον δρόμο σίγουρα καθιστά αδύνατη μια βαρετά πολιτική άνοιξη. Στη διαλεκτική που το αυτονόητο γίνεται αδύνατο, το αδύνατο γίνεται αυτονόητο, έτσι όμως ξεδιπλώνει μπροστά μας το ενδεχόμενο να έχουμε μια πολιτικά επικίνδυνη άνοιξη.

Εκδίκηση για τους νεκρούς δεν είναι να παραιτηθεί ένας υπουργός, μια κυβέρνηση… 

… αλλά να ζήσουμε απέναντι στην πολιτική μιας εξουσίας που δολοφονεί!


Το νέο Περιοδικό Αναιρέσεις μπορείτε να προμηθευτείτε στη Λέσχη Αναιρέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Χανιά, αλλά και από τις οργανώσεις της νΚΑ πανελλαδικά!

Περιεχόμενα

  • Editorial
  • Για τη μη επανάληψη της τραγωδίας
  • Το κράτος των κρατούντων και η πολιτική των κυρίαρχων
  • 2012-2015: Πως θα κάνουμε την ανάμνηση οδηγό
  • Δε θα σιωπήσουμε ποτέ!
  • Αγώνας για ζωή & εκπαίδευση: Υπόθεση των ίδιων των φοιτητ(ρι)ών!
  • Για την ΕΦΕΕ: Τα αδειανά πουκάμισα είναι για να οσμούν τις κλειστές μας ντουλάπες
  • Για την στάση των κομμουνιστών απέναντι στο κράτος
  • Ρεαλ Πολιτικ ή Κομμουνιστική Προοπτική;
  • Επίκαιρα & Σχόλια
  • Οι Αναιρέσεις Προτείνουν
  • Χαμένα Όνειρα ή Αρχή για μια άλλη εποχή στην τέχνη;
  • Πληροφορική: Ανδρική «Υπόθεση»;
  • Βαλκάνια: Οδοιπορικό στην πολυεθνική χερσόνησο
  • Είναι γεγονός!
  • Εκδήλωση – Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη
Scroll to Top