Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2022: Έκθεση Κόμικ για την Έμφυλη Καταπίεση – Συλλογή Έργων

Open Commission / Ανοιχτό κάλεσμα για αποστολή έργων για την έκθεση κόμικς “Ni una menos!”

Ο μύθος της ισότητας μεταξύ των φύλων συνεχίζει να υφίσταται και τον 21ο αιώνα. Παρότι διατυμπανίζεται η πάταξη της έμφυλης καταπίεσης, ειδικά μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και εγκλεισμών, ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με ένα κύμα συγκλονιστικών αποκαλύψεων, όπου δεκάδες θύματα έμφυλης, σεξουαλικής και εργοδοτικής βίας, ξεπερνώντας ένα ολόκληρο πλέγμα εκμετάλλευσης, εξουσιαστικών, πατριαρχικών σχέσεων, αντιλήψεων και πρακτικών, βγαίνουν μπροστά και καταγγέλλουν την κακοποίηση τους δημόσια, αποκαλύπτoντας τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου και δίνοντας θάρρος σε περισσότερες/ους να μιλήσουν. Αν και μέσα από σκληρούς αγώνες έχουν κατακτηθεί νίκες, σε καμία περίπτωση το έμφυλο ζήτημα δεν έχει λυθεί. Κάθε γυναίκα και ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα βιώνει την έμφυλη καταπίεση και στερεοτυπικές αντιλήψεις, ή ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση, καθημερινά! Ζούμε σε μια κοινωνία βαθιά συντηρητική με τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις, μια κοινωνία όπου κυριαρχούν οπισθοδρομικές αντιλήψεις και πρακτικές για το ρόλο της γυναίκας και των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων.

Ο όρος γυναικοκτονία ακούγεται όλο και πιο δυνατά φέτος, αφού μέσα σε μικρό χρονικά διάστημα γίναμε μάρτυρες σε 17 γυναικοκτονίες και ακόμα μετράμε. Είναι η Ελένη στη Ρόδο, η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, η Σταυρούλα στο Ρέθυμνο και η λίστα δεν έχει τέλος… Τα συναισθήματα που μας προκαλούν αυτές οι ειδήσεις είναι πολλά με κυρίαρχα τον απέραντο θυμό και την βαθιά θλίψη. Ενώ όμως τα εγκλήματα έμφυλης βίας λαμβάνουν μεγαλύτερη ορατότητα, δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ όλο τον προηγούμενο χρόνο ξέπλυναν τους γυναικοκτόνους, με αφηγήματα περί εγκλήματα έρωτα, πάθους ή ψυχικής διαταραχής, συχνά κάνοντας έως και victim-blaming.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι διακρίσεις, η έμφυλη καταπίεση και βία αναπαράγονται από το σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που διαλύει τις ζωές μας, για αυτό και χρειάζεται να εντείνουμε τους αγώνες μας, να δυναμώσουμε τις φωνές μας. Ονειρευόμαστε μια κοινωνία που η ζωή μας δε θα καθορίζεται από το φύλο μας ή την σεξουαλικότητά μας. Μια κοινωνία που θα είμαστε πραγματικά ελεύθερες και δεν θα χρειάζεται να είμαστε γενναίες.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ Αναιρέσεις, εν συνεχεία της διαρκούς πολιτικής του παρέμβασης μέσω της τέχνης, αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε στη φετινή διοργάνωση, μια έκθεση κόμικς με τίτλο “Ni Una Menos!”. Στόχος είναι η ανάδειξη μιας πολύχρωμης ενδυνάμωσης της φωνής πολλών καλλιτεχν(ρι)ών, με έργα που περιγράφουν την πιο σκληρή έκφραση της έμφυλης καταπίεσης. Αντίστοιχα επιδιώκουμε να δώσουμε χώρο έκφρασης και στις εικόνες αντίδρασης, αυτές που αντλούν έμπνευση από την λαϊκή απάντηση και την ριζοσπαστικοποίηση όπως π.χ. οι μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες.

Το project Αναιρέσεις καλεί, λοιπόν, ανοιχτά σε συμμετοχές στο email μας anaireseis@gmail.com. Μπορούν να σταλούν μέχρι δύο μονοσέλιδα έργα (κόμικς ή εικονογραφήσεις) έως την Κυριακή 22 Μαΐου, τα οποία σκοπεύουν να εκτυπωθούν σε σχήμα Α4. Με βάση και τον όγκο των έργων που θα αποσταλούν, το περιεχόμενο της έκθεσης θα οργανωθεί κατάλληλα στις επιμέρους θεματικές. Το φετινό φεστιβάλ Αναιρέσεις θα διεξαχθεί στο φυσικό του χώρο, στη Γεωπονική Σχολή, το τριήμερο 3-4-5 Ιουνίου. Ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου ολόκληρη η έκθεση να παρουσιαστεί και στα αντίστοιχα φεστιβάλ Αναιρέσεων άλλων πόλεων (Θεσαλλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα) με την επιφύλαξη ότι ο χώρος και ο χρόνος το επιτρέπουν.

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2022 | 3-4-5 Ιουνίου | Γεωπονική Σχολή Αθηνών

Scroll to Top