Εκδήλωση | Μαρξισμός & Οικολογία | Τετράδια Μαρξισμού – 16ο Τεύχος

Την Πέμπτη του Πάσχα (9/5) στη Λέσχη Αναιρέσεις στην Αθήνα (Φερών 3, Βικτώρια), στις 19:30, συζητάμε για τη σχέση μαρξισμού και οικολογίας βάσει του 16ου τεύχους των Τετραδίων Μαρξισμού (2023).

Στον 21ο αιώνα, το ζήτημα της καταστροφής της φύσης και της οικολογίας αποκτά ένα κομβικό ζήτημα το οποίο λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, ενώ παράλληλα καταδεικνύει τις μηδαμινές δυνατότητες επίλυσής του στο πλαίσιο μιας ενδοκαπιταλιστικής διαχείρισης. Η κλιματική κρίση δεν αποτελεί ένα σενάριο για το μακρινό μέλλον, αλλά βρίσκεται ήδη παρούσα στην καθημερινότητα των κοινωνιών μας. Από τις πυρκαγιές, τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές.

Μπορούν οι αστικές πολιτικές διαχείρισης να επιλύσουν το ζήτημα; Τί βρίσκεται πίσω από την οικολογική καταστροφή; Πώς το ενεργειακό ζήτημα επανέρχεται με νέους όρους; Υπάρχει η δυνατότητα για μια πράσινη ανάπτυξη; Τι σημαίνουν οι πολιτικές πράσινης μετάβασης για την καθημερινότητά και το ζήτημα της κατοικίας; Μπορεί ένας σύγχρονος μαρξισμός να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής;

Τα Τετράδια Μαρξισμού, στο φιλόξενο χώρο των Αναιρέσεων, ανοίγουν μια συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα στον αιώνα μας. Στόχος του τελευταίου τεύχους είναι να ανοίξει τη συζήτηση για ένα συνολικό ριζοσπαστικό αναστοχασμό του ζητήματος της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Συζητάμε με τους συντελεστές του τεύχους:
Κώστας Βουρεκάς, Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ
Ελένη Τριανταφυλλοπούλου, Υ.Δ. Κοινωνικής Γεωγραφίας Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου
Γιώργος Πισίνας, Υ.Δ. Οικολογικών Οικονομικών Παν. Πατρών

Scroll to Top