Αναιρέσεις 2013: Θεσσαλονίκη (όλο το πρόγραμμα)

942698_514051758654934_1369143898_n

Tο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης φέτος αλλάζει χώρο και μεταφέρεται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη (είσοδος απέναντι από το δημαρχείο), επιχειρώντας ταυτόχρονα μια συνολική αναβάθμισή του, όπως άλλωστε μαρτυρά και το φετινό πολιτιστικό και πολιτικό του πρόγραμμα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Αναιρέσεις 2013” στη Θεσσαλονίκη:

Παρασκευή 7 Ιούνη

«Πως θα νικήσει ο λαός;  Με ποια Αριστερά και ποιο Εργατικό Κίνημα;»

Συζητάμε για την κατάσταση στη χώρα, την ΕΕ και διεθνως, εκτιμούμε το βαθος και την ένταση της κρίσης και κυρίως αναζητούμε  τις διεξόδους ανατροπής αυτής της κατάστασης από τη σκοπιά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ιδιαίτερη πτυχή της συζήτησης ευελπιστούμε να είναι οι διαφορετικές προτάσεις της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, κά), στο ζήτημα της επιβίωσης του λαού, το πρόγραμμα των διεκδικήσεων τους, αλλά  και τους τρόπους επιβολής αυτών. Η συζήτηση δεν μπορεί παρά να γίνει στο  έδαφος της προδοσίας της απεργίας των καθηγητών, αλλά και των συγκλονιστικών λαϊκών κινητοποιήσεων στην Τουρκία, με ζητούμενο ενα αντάξιο των απαιτήσεων της εποχής εργατικό και λαϊκό κίνημα ως ανάγκη απέναντι στον στον προδοτικό και δυσφημιστικό για τις συλλογικές διεκδικήσεις ρόλο του επίσημου εργατικού κινήματος…

ομιλητές

  • Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, μέλος Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  • Γιάννης Τόλιος, οικονομολόγος
  • Γιάννης Λαθήρας, αντιπρόεδρος Γ” ΕΛΜΕ Θεσ/νικης
  • συντονίζει ο Γ. Μαριάς, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ- ΘΕΑΤΡΟ

σκηνή Α:

(σαν) ΞΕΜΠΑΡΚΟΙ

  • ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ- ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ- “αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ”

σκηνή Β:

  • ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ
  • Ρεμπετικο γλέντι με τους Αν Φαν Γκατέ

θεατρικό project από τη θεατρική ομάδα “C for Circus”

Σάββατο 8 Ιούνη

«Υπάρχει άλλος δρόμος απέναντι στον καπιταλισμό της καταστροφής με τις κοινωνικές ανάγκες και τους εργαζόμενους στο τιμόνι»

Η κρίση που βιώνουμε ούτε φυσικό φαινόμενο είναι, ούτε ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι τρανή απόδειξη της χρεωκοπίας της ελεύθερης αγορας και του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Απέναντι στο όραμα των κυνερνήσεων- εντολοδόχων τραπεζιτών, εφοπλιστών και βιομηχάνων, που δεν είναι άλλο από τους μισθούς Κίνας, την καταστροφή και ιδιωτικοποίηση κάθε δημοσίου αγαθού και την ανελευθερία, υπάρχει άλλος δρόμος για την κοινωνία: Σε σύγκρουση με το χρέος, την ΕΕ και το ευρώ, τη λογική του Κέρδους και της Εκμετάλλευσης, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο βασιζόμενοι, στις τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις και το πιο μορφωμένο από ποτέ εργατικό μας δυναμικό, που σήμερα λιμνάζει ή μεταναστεύει.

ομιλητές

  • Παναγιώτης Μαυροειδής, μεταλλειολογος, μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΑΡ
  • Τάσος Βασιλειάδης, μηχανικός μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  • Μιχάλης Ρίζος, γιατρός, γραμματέας σωματείου εργαζομένων νοσοκομείο Αττικό

παράλληλο workshop:

«αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία» με μέλη του συντονιστικού αγώνα ενάντια στα μεταλλεία. Ενημέρωση, συζήτηση για την κατάσταση και το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ- ΘΕΑΤΡΟ

σκηνή Α:

  • ZEBRA TRACKS
  • GANG OF FOUR (UK)
  • ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Σκηνή Β:

  • ΔΗΜ. ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ: “Τα ρεμπέτικα της Κιθάρας”
  • ΜΑΕΣΤΡΟΣ Ensemple, ρεμπέτικη βραδιά
  • Θεατρική Παράσταση: “Μερες του ’60″, από τους “Παραβάτες επί σκηνής”

Κυριακή 9 Ιούνη

Εκδήλωση Α:

«Στα γήπεδα η νεολαία αναστενάζει: εξουσία και εμπορευματοποίηση στον αθλητισμό»

Μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ποδοσφαίρου και γενικά του αθλητισμού, ως μέσο χειραγώγησης και καθήλωσης της νεολαίας. Συζητάμε για έναν αθλητισμό όπου θα είμαστε δημιουργικοί πρωταγωνιστές και όχι θεατές και οπαδικός στρατός των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Το οπαδικό κίνημα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τον φασισμό και την αποχαύνωση.

ομιλητές

  • Δ. Ελευθεράτος, δημοσιογράφος- συγγραφέας
  • Σ. Κωφίδης, προπονητής, μέλος της κίνησης “Hasta La Victoria Siempre”
  • συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρ. Παυλίδης

Εκδήλωση Β:

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ- Συζήτηση για την ΑΝΕΡΓΙΑ:

«η οργάνωση των ανέργων & των επισφαλώς εργαζομένων αναγκαία πλευρά του νέου εργατικού κινήματος»

Συζήτηση γύρω από το θεμελιώδες ζήτημα της ανεργίας, ως βασικό στοιχείο του επιβίωσης του συστήματος. Παρουσίαση του «Δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων» και των ευρύτερων πρωτοβουλίων που θα οργανώσουν τους άνεργους μαζί με όλους τους εργαζόμενους για αξιοπρεπείς δουλειες για όλους.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

σκηνή Α:

  • ΠΛΕΙΑΔΕΣ
  • ENCARDIA
  • ΧΑΪΝΗΔΕΣ

σκηνή Β:

  • INFLUENZA
  • XATZIFRAGETA

Όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις αρχίζουν στις 19:00 / ώρα έναρξης των συναυλιών: 22:00,

γραμμες ΟΑΣΘ 27, 56

 

Κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης στην είσοδο: 5 euro

_______________________________________________________________

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Ιουνίου στη μεγάλη τους σκηνή, οι Αναιρέσεις παρουσιάζουν τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, σε ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Είναι γεγονός ότι με ένα τέτοιο εγχείρημα λίγοι δημιουργοί μπορούν να αναμετρηθούν πραγματικά.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι αδιαμφισβήτητα ένας από αυτούς και η δουλειά του πάνω στο μπρεχτικό έργο γνωστή. Ειδικά δε όταν η προσέγγιση του Μικρούτσικου έχει δίπλα της τη φωνή και την ερμηνευτική ικανότητα της Αντωνοπούλου, μπορεί βάσιμα να περιμένει κανείς ένα έργο υψηλής καλλιτεχνικής απόδοσης όπως οφείλεται άλλωστε στο μεγάλο εμπνευστή του, τον Μπρεχτ. Την ίδια ημέρα στη μικρή σκηνή του φεστιβάλ, θα φιλοξενούνται οι Αφάν Γκατέ και η γνώριμη των Αναιρέσεων, Φωτεινή Βελεσιώτου για μια ακόμη βραδιά αυθεντικού και καλού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.

Το Σάββατο τη μεγάλη συναυλία των Gang Of Four και των Μωρά στη Φωτιά θα ανοίξει το συγκρότημα των Zebra Tracks, γνωστών για τη «μετα-πανκ» αισθητική τους προσέγγιση.

Στη μικρή σκηνή του φεστιβάλ θα διεξαχθεί το καθιερωμένο ρεμπέτικο γλέντι, ένα γλέντι που μόνο οι Θεσσαλονικείς φίλοι των Αναιρέσεων ξέρουν να κάνουν.

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 9 Ιουνίου, στη μικρή σκηνή επιστρέφουν οι Hatzifrageta, οι οποίοι μετά την περσινή τους συναυλία δημιούργησαν στο κοινό των Αναιρέσεων της Θεσσαλονίκης την ανάγκη για μια επανάληψη της βραδιάς, ανάγκη την οποία έσπευσαν οι διοργανωτές να ικανοποιήσουν με τη φετινή δεύτερη τους εμφάνιση.

Θα προηγηθούν των Hatzifrageta οι Influenza. Αυτά θα γίνουν στη μικρή σκηνή, καθώς η μεγάλη σκηνή πρόκειται να γνωρίσει μια αποθέωση των ήχων της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Την αρχή θα κάνει το γυναικείο φωνητικό σχήμα Πλειάδες. Έξι νέες καλλίφωνες κοπέλες, που αγαπούν τη μουσική και το γνήσιο παραδοσιακό τραγούδι, έφτιαξαν τις Πλειάδες στοχεύοντας να συμβάλουν στην προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία της και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.

Αυτή τους τη στόχευση θα κοινωνήσουν με την εμφάνισή τους και στο φεστιβάλ των Αναιρέσεων, όπου θα συναντήσουν ξανά τους encardia, μετά την κοινή τους εμφάνιση το προηγούμενο Μάρτιο, ώστε τα ηπειρώτικα πολυφωνικά να συναντήσουν τα πολυφωνικά της Απουλίας και της Καλαβρίας του ιταλικού Νότου

Μια πραγματικά δημιουργική συνάντηση των λαϊκών πολιτισμών θα λάβει χώρα στη μεγάλη σκηνή των Αναιρέσεων στη Θεσσαλονίκη. Oι encardia είναι ένα συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν τετρακόσιες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο.

Έχουν εκδώσει πέντε δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μουσικής αλλά και με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Tον Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με το Βετεράνο Τζιοβάνι Αβαντατζιάτο στο κορυφαίο και μοναδικό στo είδος του φεστιβάλ «la notte della taranta» στην Ιταλία, παρουσία 120.000 θεατών!

Τη μεγάλη αυτή συναυλία των Αναιρέσεων θα ολοκληρώσει το πιο κατάλληλο συγκρότημα, γι’ αυτού του είδους την πολιτιστική πρωτοβουλία του φεστιβάλ, οι Χαΐνηδες.

Το συγκρότημα που αντλεί από στο μουσικό πλούτο της Κρήτης και έχει ανοικτούς τους ορίζοντές του στις μουσικές τόσο της υπόλοιπης Ελλάδας όσο και του υπόλοιπου κόσμου.

Μια μουσική πρόταση που χρωματίζεται από τις στιχουργικές και όχι μόνο παρεμβάσεις του Δημήτρη Αποστολάκη, οι οποίες σχολιάζουν με ένα πολύ ιδιαίτερο και αιχμηρό κοινωνικό και πολιτικό λόγο τη σημερινή πραγματικότητα.

Scroll to Top