Αναιρέσεις 2021 Αθήνα | Γιατί Επιλέξαμε το Σκοπευτήριο Καισαριανής;

Το ταξίδι των Αναιρέσεων συνεχίζει στην Αθήνα, ξεκινώντας στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την Παρασκευή 25/6. Όπως και πέρσι οι εκδηλώσεις μας πραγματοποιούνται σε γειτονιές και περιοχές τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις πανελλαδικά.

Ποιοι λόγοι μας οδήγησαν στην επιλογή του Σκοπευτηρίου Καισαριανής όμως;

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής, με «όνομα βαρύ σαν Ιστορία» είναι ο χώρος πρασίνου ανάμεσα σε Καισαριανή και Βύρωνα τον οποίο επέλεξαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής, ως τόπο εκτελέσεων. Οι πρώτες εκτελέσεις αγωνιστών έγιναν τον Μάιο του 1942, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και αντιφασίστες στρατιώτες Ιταλοί και Γερμανοί. Η κορυφαία και πιο τραγική στιγμή ήταν η εκτέλεση 200 κομμουνιστών την πρωτομαγιά του 1944, σε αντίποινα για την εκτέλεση Γερμανών αξιωματικών στους Μολάους Λακωνίας. Λιγότερο γνωστό είναι ότι στις 3 Μαΐου του 1944, οι Ναζί πραγματοποιήσαν την πρώτη εκτέλεση γυναικών, στο Σκοπευτήριο. Συνολικά, στο χώρο εκτελέστηκαν 600 αγωνιστές και αγωνίστριες. Το Σεπτέμβρη του 1944, στην επέτειο από τα τρία χρόνια ίδρυσης του ΕΑΜ, ο χώρος μετονομάζεται σε «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Μέχρι και σήμερα, κάθε πρωτομαγία, γίνονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 200 κομμουνιστές παρουσία του λαού της Καισαριανής.

Το Σκοπευτήριο έχει σφραγιστεί και από σύγχρονους αγώνες, προκειμένου να περάσει στα χέρια των κατοίκων, καθώς στο χώρο παραμένει η Σκοπευτική Εταιρεία. Από τη κατάληψη 17 ημερών το 1983 μέχρι τις τελευταίες κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης, το Σκοπευτήριο παραχωρείται και επίσημα στο δημόσιο το 2016, όπου ακόμα όμως εκκρεμούν δίκες με τη Σκοπευτική – και ο αγώνας συνεχίζεται.

Σήμερα, ο χώρος του Σκοπευτηρίου αποτελεί πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, χώρο που συχνάζει πλήθος κόσμου της περιοχής -και όχι μόνο- για πικνίκ, βόλτα, παιδική χαρά αλλά και χώρο εκδηλώσεων και συναυλιών. Παράλληλα, στο Σκοπευτήριο βρίσκεται ο δημοτικός κινηματογράφος και από το 2016 το «Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης». Ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας, ο χώρος του Σκοπευτηρίου, αποτελούσε μια από τις ελάχιστες περιοχές όπου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να ανασάνουν έστω και για λίγο, την στιγμή που ο εγκλεισμός για κάθε άνθρωπο γινόταν όλο και πιο βάναυσος, και ταυτόχρονα οι ελάχιστοι και κακοδιατηρημένοι δημόσιοι χώροι δεν επαρκούσαν ούτε στο ελάχιστο.

Για όλους αυτούς τους λόγους και ενάντια στην επίθεση που δέχτηκε ο κόσμος από την κυβέρνηση, όταν επανοικειοποιήθηκε τους δημόσιους χώρους, τις πλατείες, τα πάρκα όλης της χώρας, επιλέξαμε για άλλη μια χρονιά να πραγματοποιήσουμε μια ημέρα των εκδηλώσεων μας στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής. Φυσικά σεβόμενοι τους δημόσιους χώρους, πόσο μάλλον έναν χώρο με ιστορία και φυσικό κάλος, αναγκαίο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, θα πρέπει να τον προστατεύσουμε (ως διοργανωτές, συμμετέχοντες, επισκέπτες) από κάθε μορφής καταστροφή. Ταυτόχρονα είμαστε κομμάτι του λαϊκού κινήματος, που διεκδικεί την ενίσχυση της συντήρησης των δημόσιων χώρων, πάρκων, πλατειών κοκ. και φυσικά την δημιουργία νέων, βάσει των αναγκών του λαού και της νεολαίας.

Για όλα τα τελευταία νέα των εκδηλώσεων μας ακολουθήστε μας σε:

Facebook: @anaireseis
Instagram: @anaireseis.theproject
Twitter: @Anaireseis
YouTube: Project Αναιρέσεις
Website: https://festival.anaireseis.gr και https://anaireseis.gr

Scroll to Top