Αναιρέσεις 2021 Αθήνα: Νέα Σμύρνη | Φωτογραφικό Υλικό

Την Κυριακή μετά την επιτυχημένη πρώτη μέρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, οι Αναιρέσεις κατέβηκαν προς τα νότια, αυτή την φορά στην πλατεία Εστίας στην Νέα Σμύρνη.

Με το ειδικό βάρος που είχε η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής σε επίπεδο καταστολής το προηγούμενο διάστημα διοργανώθηκε μια μικρή συζήτηση με τον κομίστα Κανέλλο Cob στο χώρο της έκθεσης κομιξ σχετικά με την καταστολή και την βία της αστυνομίας, όπου συζητήθηκε και η εμπειρία του από κινήματα στην Γαλλία όπου διέμενε για αρκετό καιρό.

Σε αντίστοιχη θεματολογία κινήθηκε και η κεντρική εκδήλωση της ίδιας μέρας, με παρέμβαση δικηγόρων για το ζήτημα των συλλήψεων και διώξεων ως επακόλουθο της επίθεσης του κράτους στα δικαιώματα και τις ελευθερίες εν μέσω πανδημίας. Από το «Πονάω» μέχρι το «Ως εδώ» των ανθρώπων που κατέβηκαν κατά χιλιάδες στον δρόμο, μεσολάβησε μια πρωτοφανής και συντονισμένη προσπάθεια καθεστωτικών ΜΜΕ και κυβέρνησης να πείσουν ότι τάχα «ομάδα 30 κουκουλοφόρων» επιτέθηκε σε αστυνομικό, η οποία φυσικά έπεσε στο κενό, με την επομένη να πραγματοποιείται η ιστορική δυναμική διαδήλωση χιλιάδων στη γειτονιά. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, συζητήσαμε για την «Καταστολή και αντίσταση στις γειτονιές μας. Για μια κοινωνία που θα αναπνέουμε εμείς», με παρεμβάσεις μαχόμενων δικηγόρων του κινήματος αλλά και πλήθους νέων και εργαζομένων, που έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα. Είναι αυτό που ζούμε μια σύγχρονη χούντα ή απλά μια κατάσταση εξαίρεσης από την παγιούμενη κανονικότητα της αστικής δημοκρατίας; Πώς μπορούμε να ασκούμε το θεμελιώδες δικαίωμα του λαού στη συνάθροιση εν καιρώ πανδημίας; Μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονες ελευθερίες και δικαιώματα μέσα στην κρίση του καπιταλισμού; Πολλώ δε μάλλον, με ποια –και ποια– αριστερά και πρόγραμμα θα είναι οι αγώνες στο πεδίο των ελευθεριών νικηφόροι, πέρα από μια «υπεράσπιση των θεσμών»;

Η βραδιά συνεχίστηκε με ρεμπέτικο γλέντι από τους Ε. Ξένου, Γ. Παπαδόπουλο, Σ. Παπατραγιάννη, Θ. Πετρόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος ενώθηκε, χόρεψε και διασκέδασε συλλογικά.

 

Scroll to Top