Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 2023 – Προφάσεις που αποκρύπτουν πραγματικές στοχεύσεις

Ούτε εβδομάδα δεν πέρασε από τις βουλευτικές εκλογές για να δείξει η κυβέρνηση της ΝΔ και το κράτος πως τίποτα δεν άλλαξε, παρά μόνο η ταχύτητα υλοποίησης των πολιτικών τους στόχων.

Η ανάκληση της άδειας διεξαγωγής του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ  από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξή του με αφορμή κάποια περσινά επεισόδια που εξελίχθηκαν λίγο δίπλα από το χώρο του φεστιβάλ, αλλά και ένα πλήθος αντίστοιχων περιστατικών που συλλογικότητες και οργανώσεις του αριστερού και αναρχικού χώρου αντιμετωπίζουν διαρκώς – όπως και οι Αναιρέσεις – δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι η συνολική πολιτική λογική που προσβλέπει στην οικονομική εκμετάλλευση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων, την εκμετάλλευση των χώρων των Πανεπιστημίων, την προσπάθεια να αφανιστούν οι κινηματικοί χώροι που χαλάνε το image του τουριστικού κέντρου, να απαγορευτούν τα πολιτικά – πολιτιστικά δρώμενα που δεν υποτάσσονται στην αφήγησή τους, την ευρύτερη αξιοποίηση και ιδιωτικοποίηση πολιτιστικών χώρων που αποτελούν «φιλέτο» για το κεφάλαιο και τους επενδυτές, ή ακόμα και την υποτίμηση χώρων, βάζοντας λουκέτο, αν δεν θεωρούνται «χρήσιμοι».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, είχε εξαγγείλει ότι οι χώροι αξιοποιούνται, όταν εμπορευματοποιούνται και βγάζουν κέρδος και γι αυτό παραχώρησαν πολλούς για εκμετάλλευση σε επιχειρήσεις και όπως φαίνεται σε αυτή τη νέα τετραετία θα επισπεύσουν τις διαδικασίες. Και αν τολμήσει κάποιος να αντισταθεί, να διεκδικήσει ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους, στα πάρκα και στις γειτονιές  η απάντηση είναι αυταρχισμός και προκλητική καταστολή. Με αυτή τη στόχευση έγινε πριν κάποιες μέρες η συνάντηση Μητσοτάκη – Μενδώνη – Χαρδαλιά που ανακοίνωσαν πως θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες απόκτησης εκτάσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο κι αν θέλουν να μας πείσουν πως  δήθεν θα δοθούν στους πολίτες, όπως το Θέατρο Βράχων και ο Λόφος Κοπανά, που καιρό τώρα γίνεται προσπάθεια να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

Από την άλλη πλευρά, ο πολιτικός στόχος τα Πανεπιστήμια να μεταλλαχθούν σε χώρους κλειστούς, αποστειρωμένους, στα πρότυπα των εξωτερικών κολλεγίων δεν είναι καινούριος. Ίσα ίσα η προσπάθεια εφαρμογής του ν. Κεραμέως αποδεικνύει τον διακαή πόθο της κυβέρνησης να απονεκρώσει πολιτικά τους χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο που προσπαθούν να επιβάλλουν, δεν μπορεί να χωρέσει η διεξαγωγή πολιτικών – πολιτιστικών φεστιβάλ μέσα σε αυτά, η διοργάνωση συζητήσεων και εκδηλώσεων ή ακόμα και πολιτιστικά δρώμενα από Σωματεία εργαζομένων του Πανεπιστημίου. Αντίστοιχα, το Φεστιβάλ Αναιρέσεις, έχει έρθει αντιμέτωπο με δικαιολογίες διαφόρων ειδών που αποσκοπούν στη μη διεξαγωγή του, είτε από την προσπάθεια της Γεωπονικής Σχολής να αρνηθεί να δώσει άδεια, είτε ακόμα και από τη δημοτική αρχή του Πελετίδη στην Πάτρα.  Καταγγέλουμε την ανάκληση της άδειας για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ από την πρυτανεία ΕΚΠΑ, όπως και την απαγόρευση συναυλιών και φεστιβάλ στα υπόλοιπα ιδρύματα. Η παρουσία τέτοιων φεστιβάλ στα Πανεπιστήμια φαίνεται πως ταρακουνούν τα «πολιτικά» νερά της πόλης και τις συνειδήσεις των επισκεπτών και γι’ αυτό ενοχλούν.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ και στηρίζουμε την επιτυχημένη διεξαγωγή του, κόντρα στα εμπόδια που του βάζουν πρυτανεία και κυβέρνηση. Χιλιάδες νέοι και νέες να γεμίσουν το άλσος Βεΐκου και να συμμετέχουνε στις συζητήσεις και εκδηλώσεις, δείχνοντας πως δεν θα φιμώσουν τις φωνές που αντιστέκονται. Η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα θα νικήσουν!

Εμείς θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην πόλη και στις γειτονιές μας, στη διοργάνωση φεστιβάλ και πολιτιστικών δρώμενων κόντρα στα κυρίαρχα πρότυπα που θέλουν αποχαυνωμένη τη σκέψη, σε πείσμα των νόμων της αγοράς και του κέρδους. Οι ελεύθεροι χώροι ανήκουν στο λαό και στη νεολαία. Δεν θα τους χαρίσουμε. Θα υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτούς.

Scroll to Top