Σημαντική και μαζική η εκδήλωση για την χειραφέτηση της γυναίκας

Σημαντική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση το Σάββατο 28 Νοέμβρη με θέμα «Ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης στη ζωή, στη δουλειά και στον πόλεμο».

23364544396_57ce9e574b_z

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων των κεντρικών γραφείων του ΝΑΡ στην Αθήνα –Πλ. Κάνιγγος βρέθηκαν δεκάδες νέες και νέοι, αγωνιστές όλων των ηλικιών και συναγωνιστές από κινήματα του εξωτερικού, όπως το Κουρδιστάν και τη Ροζάβα, την Τουρκία, την Καταλωνία, κ.α.

Στο πάνελ της εκδήλωσης, τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση η σ. Ειρήνη Δαφέρμου, τονίζοντας ότι η εκδήλωση και το θέμα της αποτελούν ζήτημα για το οποίο απαιτείται η συζήτηση και πρωτοβουλίες από την επαναστατική αριστερά. «Μαζί μας στο πάνελ σήμερα είναι δυο γυναίκες, δυο αγωνίστριες που φαινομενικά δεν έχουν σχέση. Μια αγωνίστρια από τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται στο χώρο αλληλεγγύης γυναικών και στο κίνημα της χώρας μας ενάντια στο χρέος, τη λιτότητα και την κρίση. Και μια νέα γυναίκα, αγωνίστρια από το Κομπάνι της Ροζάβα, τραυματίας στη μάχη, που αγωνίζεται για την απελευθέρωση της γης της ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της γυναίκας. Και όμως οι γυναίκες αυτές έχουν ξανασυναντηθεί στις αποστολές αλληλεγγύης των γυναικών από τη Θεσσαλονίκη στη Ροζάβα».

Όπως ανέφερε η Ειρήνη Δαφέρμου «Απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία της έμφυλης καταπίεσης και των προκαθορισμένων κοινωνικών ρόλων και ταυτοτήτων ανοίγουμε και σήμερα με ην εκδήλωση τη συζήτηση για τη γυναικεία χειραφέτηση στη ζωή, στη δουλειά και στον πόλεμο, συνομιλώντας με γυναίκες ενεργά αντιπαραδείγματα των σύγχρονων καπιταλιστικών προτύπων.»

23308148541_37944b4f88_z

 

Πρώτη πήρε το λόγο η σ. Βούλα Τάκη, μέλος της Πρωτοβουλίας γυναικών ενάντια στο χρέος και τη λιτότητα και δραστήρια συμμέτοχος στο Χώρο αλληλεγγύης γυναικών Θεσσαλονίκης. Στην ομιλία της παρουσίασε την παρέμβαση και δράση των πρωτοβουλιών γυναικών στην πόλη της και το πολιτικό περιεχόμενο με το οποίο δίνεται ο αγώνας. «Η πάλη κατά της πατριαρχίας είναι πάλη ενάντια στον καπιταλισμό» υπογράμμισε, αναλύοντας πλευρές της καπιταλιστικής κρίσης και τις ιδιαίτερες επιπτώσεις που έχουν στις γυναίκες. Η ιδιαίτερη πάλη για μια σειρά ειδικά θέματα και προβλήματα που δημιουργεί το σύστημα και ειδικά η κρίση, η λιτότητα και το χρέος στις γυναίκες είναι πλευρά της συνολικής πάλης για την διαγραφή του χρέους, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, την αλλαγή της κοινωνίας, ανέφερε. Η Βούλα Τάκη παρουσίασε εντυπωσιακά παραδείγματα και περιστατικά για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική στην καθημερινότητα χιλιάδων γυναικών και πως αναμετριούνται οι κινηματικές πρωτοβουλίες και συλλογικότητες με τα ζητήματα αυτά μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Αμέσως μετά την εισήγηση της Βούλας Τάκη προβλήθηκε video (δημιουργία της Ντιλμπέρ από το Κομπάνι) για την γυναικεία χειραφέτηση και την πάλη του YPJ στη Ροζάβα.

22762330744_3d7ebbb373_z

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ντιλμπέρ Κ., αγωνίστρια από τη Ροζάβα-Κομπάνι. Ανέπτυξε την κατάσταση στο Κουρδιστάν και τις μάχες που δίνουν οι γυναίκες μέσα από τις ομάδες άμυνας γυναικών στις περιοχές της Ροζάβα, ενάντια στο σκοταδιστικό ισλαμιστικό χαλιφάτο-Ισλαμικό Κράτος, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πολιτική των ντόπιων αστικών τάξεων, όπως της Τουρκίας του Ερντογάν, στην πάλη για την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αυτοδιαχείρισης. Παρουσίασε την σκληρή δουλειά και τις συνθήκες ένταξης των γυναικών στον αγώνα, τις πρωτοβουλίες και τις δομές που δημιουργούν τα απελευθερωτικά κινήματα, ώστε οι γυναίκες να κατακτούν την ισοτιμία και ελευθερία τους. Τόνισε ότι τίποτα δεν «δόθηκε» ως δικαίωμα στις γυναίκες, το ρόλο τους στον αγώνα τον πήραν μόνες τους, όπως σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες στην ιστορία της περιοχής. Πάντα οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή, με το όπλο στο χέρι όταν χρειάστηκε, παραπέμποντας σε εικόνες από τις αντάρτισσες του ΕΛΑΣ Και του ΔΣΕ και όλες τις απελευθερωτικές μάχες στις οποίες ξεχωριστό ρόλο έπαιξαν οι γυναίκες μαχήτριες. Με πολλά παραδείγματα και στιγμιότυπα παρουσίασε τη θέση των κινημάτων στο Κουρδιστάν και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

23022742249_5778221263_z

Ακολούθησε κύκλος πολλών ερωτήσεων και διαλόγου, με κύρια ζητήματα την οργάνωση της άλλης κοινωνίας και της καθημερινής ζωής των γυναικών στη Ροζάβα, αλλά και στα ζητήματα της πάλης των γυναικών στην Ελλάδα της καπιταλιστικής κρίσης.

Από κάθε πλευρά η εκδήλωση αυτή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χρειάζεται συνέχεια, με έμπρακτες πρωτοβουλίες και δράσεις για πολύ σημαντικές πλευρές της παρέμβασης του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες, οι άνεργες και οι εργαζόμενες.

Scroll to Top