Photostory – Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023 στην Αθήνα

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023

9-10-11 Ιουνίου στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών

Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά οι ιδέες και οι καρδιές μας είναι κοινές

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία κάνοντας την αρχή για το φετινό του ταξίδι. Μέσα σε συνθήκες έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, χιλιάδες νέοι και νέες επισκέφθηκαν το φεστιβάλ, δίνοντας μια ανάσα ελευθερίας και ελπίδας  πως συλλογικά μπορούμε να αντισταθούμε στη σιωπή του σκοταδιού που θέλουν να χτίσουν.

Μετά από 30 χρόνια παρουσίας του φεστιβάλ, οι Αναιρέσεις καταφέρνουν να παραμείνουν σημείο συνεύρεσης και συζήτησης των μαχόμενων ανατρεπτικών δυνάμεων της αριστεράς και επανεξόρμησης των κομμουνιστικών ιδεών στη νεολαία και τους εργαζομένους. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις του φεστιβάλ, με συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων στις εκδηλώσεις και στα workshop, αναπτύσσοντας προβληματισμούς, αγωνίες και προσπαθώντας να στοχαστούν την επόμενη μέρα για το λαό και τη νεολαία. Από τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η αντικαπιταλιστική Αριστερά την περίοδο που τα αδιέξοδα του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο συσσωρεύονται, τον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό και την απελευθερωτική προοπτική των τεχνολογιών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ακόμη, δεν έλειψε η ενασχόληση με πλευρές του κινήματος της νεολαίας που έκαναν έντονη την παρουσία τους την φετινή χρονιά, όπως το φεμινιστικό, το μαθητικό και η διεκδίκηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Σημαντική ήταν η παρουσία των διεθνών οργανώσεων με τα υλικά τους στο διεθνές περίπτερο, αλλά και η συζήτηση που διεξήχθη μέσα στο τριήμερο, μεταφέροντας την εμπειρία των αγώνων.

Το πολυποίκιλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε βιβλιοπαρουσίαση, προβολή ταινίας μικρού μήκους και συζήτηση με τους σκηνοθέτες, παιδική συναυλία και παράσταση, μαθήματα graffiti και εργαστήρι συμπερίληψης άφησε την καλύτερη γεύση σε όλες τις ηλικίες. Η πληθώρα των μουσικών ρευμάτων που φιλοξενήθηκαν ικανοποίησαν όλα τα γούστα, αναδεικνύοντας προτάσεις αισθητικής πολυμορφίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό με κοινό παρονομαστή την ιδιαίτερη στάση τους απέναντι στο κυρίαρχο πολιτισμό και την φανταχτερή – αλλά κενού περιεχομένου – αισθητική που κυριαρχεί. Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων υπήρξε για 3 ημέρες μια πραγματική όαση πολιτισμού μέσα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις, παρά τις δοκιμασίες του καιρού.

Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές/τριες, τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες/τριες του φεστιβάλ που συνέβαλλαν με τον δικό τους τρόπο στην φετινή 30χρονη διοργάνωση. Επίσης, ευχαριστούμε κάθε εργατική και λαϊκή συλλογικότητα που παρευρέθηκε στο φεστιβάλ μας και αξιοποίησε το χώρο του για την προώθηση της ανασυγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Ενάντια στο εχθρικό περιβάλλον των καπιταλιστικών σχέσεων και στην βιομηχανία των «εναλλακτικών» – εμπορικών μουσικών φεστιβάλ που πληθαίνουν, το εγχείρημα των Αναιρέσεων, συνεπώς και το φεστιβάλ, λειτουργεί με βασικές αρχές του την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα! Τα μέλη της ν.Κ.Α., του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ανένταχτοι αγωνιστές υλοποίησαν συλλογικά τη διοργάνωσή του, χωρίς καμία χρηματοδότηση, προσπαθώντας να παρουσιάσουν ένα μικρό δείγμα της κοινωνίας που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε, όπως προσπαθεί το πολύπλευρο εγχείρημα των Αναιρέσεων καθόλη τη χρονιά.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με νέο γύρο Αναιρέσεων από τον Σεπτέμβρη σε περισσότερες πόλεις, καθώς και στο καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού του κάμπινγκ Αναιρέσεις. Stay tuned!

Day 1 - Παρασκευή 9 Ιουνίου

Day 2 - Σάββατο 10 Ιουνίου

Day 3 - Κυριακή 11 Ιουνίου

Scroll to Top