Διάλεξη: Ιστορικός Υλισμός – Ταξική Πάλη & Κρατικότητα

Παρασκευή 7/4 | 19:00 | Λέσχη Αναιρέσεις

Facebook Event: Διάλεξη: Ιστορικός Υλισμός – Ταξική Πάλη & Κρατικότητα | Facebook

📍Φερών 3, Βικτώρια – Google Maps: https://goo.gl/maps/j1626i3YArqGfNPS8

💭Εισήγηση από τον Θάνο Λιάπα, Δρ. Πολιτικής Οικονομίας.

Σίγουρα οι καιροί μας απαιτούν πολλά και διασχίζονται από μεγάλες αντιπαραθέσεις. Η ανθρώπινη χειραφέτηση μοιάζει όσο ποτέ σαν κάτι αναγκαίο αλλά και ταυτόχρονα άπιαστο.

Το τελευταίο διάστημα η οργάνωσή μας προσπαθεί συντονισμένα, να αναμετρηθεί με τα θεωρητικά ζητήματα με συλλογικό τρόπο. Για να σκεφτούμε, να κατανοήσουμε, να κρίνουμε και να επιλέξουμε. Για να ανοίξουμε τους δρόμους μιας συνολικής κοινωνικής απελευθέρωσης, «αλλάζοντας σήμερα την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων», απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η τόνωση της ιδεολογικής μας δουλειάς μέσα στο σύνολο των απαιτητικών καθηκόντων μας.

Ο ιστορικός υλισμός είναι η επιστήμη που ανέπτυξε ο Καρλ Μαρξ και συγκροτείται μέσα από την ενότητα της υλιστικής διαλεκτικής με την πολιτική οικονομία και την θεωρία περί της κοινωνίας και της ιστορίας.

👉Η παρούσα διάλεξη θα παρουσιάσει τις βασικές έννοιες της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Όμως η μαρξιστική θεωρία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για την κατανόηση του παρελθόντος αλλά και για την ανάλυση του παρόντος.

Έχοντας ως αφετηρία ότι η κριτική κατανόηση της πραγματικότητας, είναι προϋπόθεση για κάθε επαναστατική πράξη, η διάλεξη θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η ιστορικο-υλιστική θεωρία μπορεί να αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη επιστήμη και ιδεολογία και να χρησιμοποιηθεί για την μελέτη και κατανόηση φαινομένων του σύγχρονου καπιταλισμού.


Scroll to Top