Ιστορικό – Πολιτικό Οδοιπορικό στη Μακρόνησο, Απρίλης 2024

Το Οδοιπορικό στην Μακρόνησο που είχαμε οργανώσει για την Κυριακή 28/4 ακυρώνεται λόγω των ισχυρών ανέμων και της απαγόρευσης απόπλου. Θα μεριμνήσουμε για επαναπρογραμματισμό της επίσκεψης το επόμενο διάστημα. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.


Οι Αναιρέσεις: The Project στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2024 διοργανώνουν Ιστορικό – Πολιτικό Οδοιπορικό στη Μακρόνησο την Κυριακή 28 Απρίλη.

Συμμετοχή: 30€ για την οργανωμένη μεταφορά με πούλμαν (10€) & πλοίο (20€).

Αναχώρηση στις 09:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων) και στις 18:00 από το Λαύριο.

Δηλώσεις Συμμετοχών: https://tinyurl.com/yc4xh39r

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Μακρόνησο αποτέλεσε τόπο εξορίας χιλιάδων στρατιωτών και πολιτών που το αστικό κράτος έκρινε ότι έχρηζαν «πολιτικής ή εθνικής αναμόρφωσης». Δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι (στρατιώτες και πολίτες) κρατήθηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν και έκαναν καταναγκαστική εργασία στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Ήδη, το 1931 η Μακρόνησος προτείνεται ως χώρος συγκέντρωσης των κομμουνιστών. Το 1935 αναφέρεται στον Τύπο πως αποφασίστηκε να μεταφέρονται εκεί οι εκτοπιζόμενοι κομμουνιστές, για την αποφυγή του κινδύνου μετάδοσης των ιδεών τους…Η μακρά και φρικιαστική ιστορία αυτού του στρατοπέδου συγκέντρωσης ξεκινά επίσημα από το 1947 μέχρι το 1961.

Πολλά έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα για τη Μακρόνησο. Το γεγονός της σφαγής 300 περίπου άοπλων εξόριστων, το κράτος μέχρι σήμερα το αποκρύπτει.

Δεν τολμά να δώσει τα επίσημα στοιχεία από τα αρχεία του για τη Μακρόνησο, για το έγκλημα της σφαγής και τον τόπο ταφής των νεκρών. Η πολιτεία και η Δικαιοσύνη συνεχίζουν επί 75 κοντά χρόνια να μην τολμούν και να μη θέλουν, έστω και για την ιστορική αλήθεια, να φωτίσουν το φάκελο Μακρόνησος. Για το έγκλημα αυτό οι πάντες σιώπησαν και σιωπούν.

Θα επισκεφτούμε το νησί και θα δούμε από κοντά τα μέρη όπου γράφτηκε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του ανυπότακτου λαού και του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας. Θα μιλήσουμε, θα μάθουμε και θα στοχαστούμε πώς η ιστορία και η συλλογική μνήμη επηρεάζουν τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στο σήμερα. Και με αυτό τον τρόπο, θα τιμήσουμε όσους και όσες πέρασαν από αυτό το κολαστήριο, υπερασπιζόμενοι τις ιδέες τους, τους αλύγιστους.

Scroll to Top