Pencils Down | Απεργίες Σεναριογράφων στις ΗΠΑ

Pencils down!

Tις τελευταίες μέρες στην Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες βλέπουμε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σεναριογράφων έξω από τα γραφεία μεγάλων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών studio και streaming πλατφορμών, με τους δρόμους να γεμίζουν από πλακάτ – με απειλές όπως ότι θα διαρρεύσουν spoilers από τα επερχόμενα projects που είχαν αναλάβει ή να τους καλούν (αν τολμάνε) να βάλουν το ChatGPT να γράψει σενάρια αντί αυτών. Οι κινητοποιήσεις συνοδεύονται με την έναρξη απεργίας του Σωματείου Σεναριογράφων της Αμερικής (Writers’ Guild of America), με αίτημα την αύξηση των μισθών και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στη σύχρονη εργασιακή δυστοπία της βιομηχανίας του θεάματος, οι σεναριογράφοι πλήττονται από την στροφή της ψυχαγωγίας προς το streaming, η οποία σημαίνει λιγότερα τηλεοπτικά επεισόδια κι άρα χαμηλότερες αμοιβές. Το σωματείο ζητάει να εξασφαλιστεί ένα minimum προσωπικό σε κάθε τηλεοπτική παραγωγή, μαζί με έναν ελάχιστο αριθμό βδομάδων απασχόλησης, κάτι που προφανώς δεν αρέσει στα αφεντικά που θέλουν ανελαστική εργασία με το κομμάτι και επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Το σωματείο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Alliance of Motion Picture and Television Producers) για συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε απεργία από μέρους των σεναριογράφων, καθώς μόλις πριν 15 χρόνια (2007-2008) το WGA είχε κυρήξει απεργία με τα ίδια αιτήματα με την απεργία να διαρκεί 100 ολόκληρες μέρες. Απόρροια αυτού ήταν η διακοπή του 25% των τηλεοπτικών παραγωγών που παίζονταν εκείνη τη περίοδο, με τηλεοπτικά πλατό να κατεβάζουν ρολά και να δημιουργούν σημαντικά έξοδα στη βιομηχανία του θεάματος.

Ήδη βλέπουμε τους πρώτους τριγμούς που δημιουργεί η απεργία, αφού επηρεάστηκαν οι live εκπομπές της αμερικάνικης τηλεόρασης, όπως το The Tonight Show, το The Late Show, το Jimmy Kimmel Live, το Saturday Night Live κ.ά, ενώ σύντομα θα αρχίσουν να επηρεάζονται και μεγάλες τηλεοπτικές σειρές που βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής – εφόσον η απεργία συνεχιστεί.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα οι σεναριογράφοι να πουν την δική τους ιστορία!

Scroll to Top