Μια ξεχωριστή και φορτισμένη συναισθηματικά επίσκεψη στη Μακρόνησο, το ιστορικό νησί-σύμβολο των αγώνων, των διώξεων και της αντίστασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2025, με συμμετοχή 500 αγωνιστών/τριών.
Photo Album στο Flickr μας: https://tinyurl.com/yc58y3ds
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, εκεί όπου χιλιάδες αγωνιστές, στρατευμένοι, κομμουνιστές και αντιφρονούντες υπέστησαν βασανιστήρια, εξευτελισμούς και καταναγκασμούς για τις ιδέες τους.
Το Project Αναιρέσεις, η νΚΑ και η ΚΑ, συνεπείς στη δέσμευσή τους για πολιτική και ιστορική μνήμη και κόντρα στην πολιτική της λήθης, οργάνωσαν την επίσκεψη ως μια πράξη τιμής αλλά και συλλογικής αναστοχαστικής εμπειρίας. Στον χώρο πραγματοποιήθηκε σύντομη ιστορική ξενάγηση με τον κόσμο χωρισμένο σε 4 γκρουπ, με αναφορές στον ρόλο της Μακρονήσου ως στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταπολεμικά, ενώ διαβάστηκαν αποσπάσματα από μαρτυρίες κρατουμένων. Παράλληλα κατατέθηκε στεφάνι της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης και της νΚΑ, από τους συντρόφους Δημήτρη Γκόβα, μέλος της ΠΕ και Έλλη Πιπεριδη, μέλος του ΚΣ.
Ομιλία του Παναγιώτη Μαυροειδή, μέλος της Π.Ε. της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης, μπροστά στο μνημείο στην επίσκεψη στη Μακρόνησο: https://bit.ly/3RNSmcp
Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν απλώς ένα ιστορικό προσκύνημα, αλλά μια πράξη πολιτικής σημασίας. Σε μια εποχή που ο ιστορικός αναθεωρητισμός και η λήθη απειλούν να σβήσουν τα ίχνη των αγώνων, η παρουσία νέων ανθρώπων σε αυτό το χώρο δηλώνει την πίστη στη δύναμη της μνήμης και της συλλογικής δράσης. Η Μακρόνησος παραμένει ένα σύμβολο αντίστασης που συνεχίζει να εμπνέει.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συγκλονιστική ανταπόκριση και συμμετοχή σας στο οδοιπορικό και σας προσκαλούμε να στηρίξετε το εγχείρημα των Αναιρέσεων και φυσικά το επερχόμενο Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2025 σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα στις 30, 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου στην Πανεπιστημιούπολη ΕΚΠΑ.
«Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων / εμείς καθόμασταν τα βράδια /και ζωγραφίζαμε σκηνές απ’ την αυριανή ευτυχία του κόσμου / Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας», Τάσος Λειβαδίτης
Για να δείτε όλο το φωτογραφικό υλικό στο Flickr κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα: