Η Ρεντίνα της αντίστασης

Ορισμένα ιστορικά στοιχεία:
Το χωριό της Ρεντίνας Αγράφων βρίσκεται σε σχεδόν 1000 μέτρα υψόμετρο και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τη γύρω περιοχή. Έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός ενώ, σαν χωριό δείχνει σημάδια συνεχόμενης ύπαρξης κατοίκων τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα. Έχει υπάρξει ανά τα χρόνια εμπορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό κέντρο για όλη τη γύρω περιοχή, ενώ παρά την μικρή του έκταση έχει καταφέρει με τον δικό του τρόπο να παρέμβει και στα πολιτικά τεκτενώμενα της χώρας, ήδη από εποχές τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα στην περίοδο της αντίστασης και του εμφυλίου.

Συμπυκνώνει ιστορικά στοιχεία τα οποία είναι προσβάσιμα στον επισκέπτη, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τον εμφύλιο.  Ξεχωρίζουν το σχολείο του χωριού, το οποίο και στέγαζε την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ και τώρα το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, το εκκλησιαστικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο, οι πολλές εκκλησίες του, το μοναστήρι του καθώς και το αρχαίο φρούριο στη τοποθεσία “Σταυρός”, ενώ σώζονται πολλά από τα παλιά αρχοντικά που χτίστηκαν στη μεγάλη άνθηση του χωριού περί τα 1900-1920. Πολύ ενδιαφέρουσες ακόμα τοποθεσίες είναι η τοποθεσία “Ζαχαράκι”, το ποτάμι κοντά στο μοναστήρι καθώς και οι παλιές πετρόχτιστες κρίνες εντός του χωριού που σώζονται ακόμα.

Η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛ.ΑΣ άρχισε να λειτουργεί από την 1 Αυγούστου του 1943 στη Ρεντίνα. Η Ρεντίνα, το γραφικό χωριό των Αγράφων βρίσκεται στα Ν.Α. αντερείσματα του βουνού “Βουλγάρα” και απέχει 55 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα.Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Ρεντίνα ήταν ένα από τα πιό πλούσια και νοικοκυρεμένα χωριά των Αγράφων, με 450 οικογένειες, με μεγάλη κτηνοτροφία και ικανοποιητική μεταξοκαλλιέργεια.  Για μεγάλο διάστημα ήταν έδρα της επισκοπής Λιτσάς και Αγράφων. Οχυρή θέση η Ρεντίνα, στο δρόμο που οδηγούσε από τη Θεσσαλία στη Δυτική Ελλάδα, ανάγκασε τους Τούρκους στην επανάσταση του 1821 να δώσουν σκληρές μάχες για να κρατήσουν τον δρόμο ανοιχτό αλλά και αργότερα στα 1845, στα 1867 και 1878 έγιναν εδώ αιματηρές συγκρούσεις με τους Τούρκους. Στην κατοχή πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση 1942-44 και έλαβε μέρος με δικό της Αντάρτικο Τμήμα, το τμήμα “Μεναλαΐδας”. (Πηγή:http://www.mear.gr)

Read more: http://efedros.blogspot.com/2015/09/blog-post.html#ixzz6TmisPayS

Λίγα λόγια για την ξενάγηση:

Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από τη τοποθεσία “Αλωνάκια”, λίγο πριν τη κάτω είσοδο του χωριού στη τοποθεσία “Χαλίκω”. Έπειτα να ακολουθήσει η ξενάγηση στο μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, να δούμε και το σημείο που εκτελούνταν οι αγωνιστές στο προαύλιο του σχολείου, επίσκεψη σε επιμέρους σημεία όπου αναφέρονται σε πλάκες τα ονόματα δολοφονημένων αγωνιστών/ ή και των οικογενειών τους ολόκληρων και πεσόντων στα χρόνια της αντίστασης. Στη συνέχεια να περάσουμε από την κεντρική πλατεία του χωριού και να περπατήσουμε μέχρι τη τοποθεσία “Σταυρός” (το πολύ 15 λεπτά), ακολουθώντας και τις πορείες των ανταρτών του ΕΛΑΣ που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους δρόμους για να ανέβουν στα βουνά ή σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για τις ασκήσεις τους (πολλές από τις πιο γνωστές φωτογραφίες ανταρτών του ΕΛΑΣ είναι τραβηγμένες στη διαδρομή που θα κάνουμε).

Scroll to Top