Camping Aναιρέσεις 2020 | Αιολική ενέργεια: Ευλογία ή Κατάρα;

Camping Αναιρέσεις 2020

31 Ιουλίου- 2 Αυγούστου | Οροπέδιο Καραμανώλη, Άγραφα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση με τίτλο: «Αιολική ενέργεια: Ευλογία ή Κατάρα;»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Camping Αναιρέσεις το Σάββατο 01/08 στις 19:00.

Ομιλητές:

  • Βουρεκάς Κώστας, Αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας ΝΑΡ-ν.Κ.Α. για το ενεργειακό ζήτημα,
  • Παρέμβαση από μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα.

Το τελευταίο διάστημα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα η αιολική με την εκτεταμένη χρήση ανεμογεννητριών έχουν εμφανιστεί πολύ έντονα στην δημόσια συζήτηση. Οι εμφανείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής λόγω της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης επιβάλλουν στα καπιταλιστικά κράτη μια -έστω και προσχηματική-αναθεώρηση των στόχων που θέτουν σχετικά με τις εκπομπές ρύπων και την υιοθέτηση πιο «φιλικών» προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η άναρχη εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα η οποία έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, από τα Άγραφα και την Ήπειρο ως τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Είναι λύση η πράσινη ανάπτυξη;

Οι τεχνολογικές λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον, όπως οι τεχνολογίες ανακύκλωσης ή η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα και μετατρέπονται και οι ίδιες σε πηγές κερδοσκοπίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες οι οποίες εκμισθώνουν συχνά ανέγγιχτα οικοσυστήματα με στόχο το κέρδος μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών που ευκαιριακά ντύθηκαν πράσινοι επειδή είδαν ότι, ανάμεσα στα κέρδη τους, αυτό χτίζει και ένα πιο φιλικό εταιρικό προφίλ.

Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, αποτελεί άλλη μια μορφή καπιταλιστικής κερδοφορίας και για αυτό σε πολλές περιπτώσεις οξύνει αντί για να λύνει τα προβλήματα! Είναι κοινός τόπος πως η παραγόμενη ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες είναι σχετικά μικρή, την ίδια στιγμή η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής με ξερίζωμα ολόκληρων δασών και βιοτόπων. Παράλληλα αφήνεται ανέγγιχτο το ίδιο το ενεργοβόρο καπιταλιστικό μοντέλο, όπου η ακόρεστη ανάγκη για διαρκή οικονομική μεγέθυνση συνεπάγεται, διαρκώς αυξανόμενη εισροή ενέργειας και πρώτων υλών οι οποίες αποσπώνται από την φύση καθώς και αύξηση της εκροής αποβλήτων σε αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία η οποία ενώ έχει αυξήσει εντυπωσιακά τον παραγόμενο όγκο ενέργειας από ΑΠΕ, παρόλα αυτά δεν έχει μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, ενώ και οι τιμές της ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν μειωθεί, ακριβώς επειδή η ενέργεια αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμη προϊόν προς αγορά και πώληση.

Υπάρχει άλλος δρόμος;

Θεωρούμε επιβεβλημένη μια σταθερή πορεία μείωσης της ενεργοβόρας κατανάλωσης και απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα. Κέντρο της δικής μας αντίληψης είναι η απο-εμπορευματοποίηση της ενέργειας και της βιομηχανικής δραστηριότητας, που θα θέσει σε άλλη βάση και τα ζητήματα των φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Με ζητούμενο την καθολική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας, ενάντια στην αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια νέα αρμονική βάση στη σχέση ανθρώπου-φύσης, το ξεπέρασμα του σημερινού ανταγωνιστικού της χαρακτήρα, που οφείλεται στον καταστροφικό, εκδικητικό και αλλοτριωτικό χαρακτήρα των εκμεταλλευτικών κοινωνιών! Τον δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν τα τοπικά κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία είναι αναγκαίο να μαζικοποιηθούν  και  κυρίως να αποτελέσουν μέρος ενός ενιαίου παλλαϊκού κινήματος για την αποτροπή της λεηλασίας τόσο του περιβάλλοντος όσο και των ζωών μας, και τη διεκδίκηση μιας διαφορετικής προοπτικής για τη φύση και των άνθρωπο

Περισσότερες πληροφορίες για το camping στο site των Αναιρέσεων και στο event στο facebook

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, δείτε εδώ σχετικές μπροσούρες της νΚΑ στα πλαίσια της καμπάνιας communism back to the future.

Η οργανωτική επιτροπή του camping Αναιρέσεις

30/07/2020

Scroll to Top