Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023 έρχεται στην Πρέβεζα!

Οι Αναιρέσεις επιστρέφουν ξανά στην πόλη της Πρέβεζας την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 μπροστά από τα Δικαστήρια.

Το εγχείρημα των Αναιρέσεων επιδιώκει σταθερά εδώ και 30 χρόνια να σηματοδοτεί μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης. Με το όραμα και τη σκέψη ενός καλύτερου αύριο ανοίγουμε τους δρόμους του αγώνα και αντιστεκόμαστε στην σιωπή που προσπαθούν να χτίσουν. Δε θα αναμένουμε την περαιτέρω επιδρομή του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας όπου επιβάλλουν την πάση θυσίας ανάπτυξη του καπιταλισμού, της προσέλκυσης των επενδύσεων και των ανταγωνισμών, που σημαίνουν την αφαίρεση της ίδιας μας της ζωής και την ισοπέδωση του πλανήτη! Με κάθε κόστος το κεφάλαιο προσπαθεί να επιτύχει την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση τους. Ο δημόσιος χώρος, τα πολιτισμικά αγαθά, ο κοινωνικός πλούτος, η επιστημονική πρόοδος της ανθρωπότητας και το περιβάλλον προορίζονται να σκεπαστούν κάτω από το πέπλο του κέρδους των λίγων. Είναι καθαρό πως τελικά δεν υπολογίζουν καμία κοινωνική και λαϊκή ανάγκη, παρά μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Όλα αυτά τα γνωρίζει καλά ο λαός και η νεολαία ζώντας στο πετσί τους με τον πιο βάρβαρο τρόπο τα μνημόνια, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, την κατάληψη των δημόσιων χώρων, την υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ. ακόμα και εν μέσω πανδημίας, την διάλυση και επιχειρηματικοποίηση της παιδείας και την καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου (εξορύξεις, φωτιές κτλπ).

Στην πόλη και γενικότερα στην περιοχή μας αυτό το γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα και φαίνεται ξεκάθαρα από τις παραλίες όπου έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες κτλπ, τους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους, της επικίνδυνες – κατεστραμμένες παιδικές χαρές, μέχρι το νοσοκομείο της πόλης όπου εδώ και χρόνια αιμορραγεί από την πλήρης απαξίωση και υποβάθμιση του. Βλέποντας όλα τα παραπάνω κατανοούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αγωνιστούμε και να ανατρέψουμε τις πολιτικές του κεφαλαίου σε όλες τις πτυχές τους, σε συνολικό επίπεδο αλλά και μέσα στις περιφέρειες και τους δήμους, μπλοκάροντας στην πράξη τα σχέδια επιχειρηματικοποίησης, αρπαγής των δημόσιων χώρων και υποβάθμισης – εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών. Τα τοπικά και κινήματα και όχι μόνο όπως βλέπουμε και στην επικαιρότητα μπορούν να ανατρέψουν αυτές τις λογικές με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα κινήματα του τελευταίου διαστήματος για τις ελεύθερες παραλίες σε διάφορες περιοχές “προπύργια της βιομηχανίας του τουρισμού” όπου κατάφεραν να διώξουν σε διάφορες περιπτώσεις τους ιδιώτες από εκμεταλλεύονται – καταλαμβάνουν τους δημόσιους χώρους για την κερδοφορία τους. Ακόμα η νεολαία συνολικά και ειδικότερα σε τουριστικές περιοχές βιώνει στο έπακρο την εργασιακή εκμετάλλευση γεγονός που επιβεβαιώνεται με τις δεκάδες καταγγελίες εργατικών ατυχημάτων και αυθαιρεσιών, όσο και με τα περιστατικά εργοδοτικής βίας με αποκορύφωμα στην περιοχή μας τον ξυλοδαρμό εργαζόμενου στην Πάργα από το αφεντικό του!

Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!

Δεν θα δώσουμε ανάσα σε αυτόν τον σάπιο κόσμο. Από τη Γαλλία με τις απεργίες διαρκείας, έως τις συγκλονιστικές απεργίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη με τη συνενοχή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών, την υπεράσπιση των πολιτιστικών χώρων μέχρι τις καταλήψεις των μαθητών σε όλη τη χώρα που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας έδειξε ότι δεν υποτάσσεται. Οι κινητοποιήσεις από άκρη σε άκρη της χώρας γύρισαν τον δείκτη ανάποδα στις δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις. Στη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα. Απαιτούμε εδώ και τώρα τις ελευθερίες, το χρόνο και τα δικαιώματα μας για μια καλύτερη ζωή.

Μέσω του εγχειρήματος των Αναιρέσεων έχουμε στόχο να περιγράψουμε μια νέα κοινωνία, την κοινωνία της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε αλλιώς χωρίς μνημόνια, χρέος, ΕΕ, ευρώ και αφεντικά. Το φεστιβάλ Αναιρέσεις αποτελεί ένα αυτοοργανωμένο φεστιβάλ μακριά από λογικές κέρδους και ανεξάρτητο από κρατικές επιδοτήσεις και χορηγούς. Τα μέλη της νΚΑ, του ΝΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και άλλοι νεολαίοι/ες συναντιούνται προκειμένου να ενισχύσουν το εγχείρημα, στοχεύοντας στην προοπτική ενός καλύτερου κόσμου. Το Φεστιβάλ αυτό αποτελεί ένα ρεύμα πολιτικοποίησης και ριζοσπαστισμού, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα σπουδαίο αντιπρόταγμα της λογικής της πολιτιστικής δράσης, που έρχεται να αμφισβητήσει τις σύγχρονες πολιτισμικές αξίες, που προβάλλονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Κυρίως την εμπορευματοποίηση των πάντων και τον εύκολο πλουτισμό.

Το project Αναιρέσεις έρχεται να τονίσει και να αναγνωρίσει τις σύγχρονες ανάγκες και αξίες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, που μπορεί να σχετίζονται είτε με τη δουλειά είτε με τις ελευθερίες στο σήμερα, αλλά και τη μόρφωση και την εκπαίδευση, που έχουν φτάσει σε στάδιο καταβαράθρωσις τους από τις επιδιώξεις των λίγων και την επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων και συνάμα από την υποκριτική τους προστασία από τα αστυνομικά τάγματα.

Μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε ότι οι Αναιρέσεις μέσα από όλες τις πτυχές τους έχουν ως στόχο να οικοδομήσουν και να χτίσουν έναν εναλλακτικό πολιτισμό. Έναν πολιτισμό για όλους και κυρίως για τους ανθρώπους που “παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί”. Εμείς πιστεύουμε ότι απαραίτητη για την ανατροπή της πολιτικής του σήμερα, αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού δεν είναι μόνο η μόρφωση και η εκπαίδευση, αλλά και μία αξιακή – ιδεολογική – πολιτιστική μάχη στο στίβο της σύγχρονης κοινωνίας. Σε πείσμα των νόμων της αγοράς και των χορηγών, στήνουμε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού των κάτω και φιλοδοξούμε το φετινό φεστιβάλ να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε!

Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων επιστρέφει δυναμικά στις 24/8 μπροστά από τα δικαστήρια στην παραλία της Πρέβεζας στις 7:00 μ.μ. για να αποτελέσει έναν πόλο διασκέδασης μέσω του εναλλακτικού πολιτιστικού αντιπροτάγματος του project των Αναιρέσεων και πολιτικοποίησης για την νεολαία και τους εργαζόμενους/εργαζόμενες!

Πρόγραμμα

  • Workshop με θέμα: “Η άνοδος της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ε.Ε., η αναγκαία απάντηση της αριστεράς για την αντεπίθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος”.
  • Πολιτική εκδήλωση με τίτλο: “Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, ο ρόλος του τοπικού κράτους” με ομιλητή τον Γαλατά Ζώη (περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με την ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο) και θα παρέμβει ο Κατσιώτης Μάριος (δημοτικός σύμβουλος με την Ανυπότακτη κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας).
  • Λαϊκο-ρεμπέτικο γλέντι με τη Πρεβεζάνικη κομπανία “οι ΣΚΟΡΠΙΟΙ”.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεκινούν στις 19:00.
Είσοδος Ελεύθερη – Διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023 | Πρέβεζα | 24 Αυγούστου | Facebook

Scroll to Top