Σε ένα κόσμο γεμάτο σκοτάδια εμείς επιλέγουμε να είμαστε «αδέσποτα κορμιά»

Σήμερα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προβλήθηκε η ταινία «Αδέσποτα Κορμιά». Η ταινία αυτή έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις μόνο και μόνο από την αφίσα της, όπως ο Νίκος Παστράς απέδωσε εύστοχα το θέμα της, απεικονίζοντας σταυρωμένη την Παναγία και έγκυο στον Χριστό.

Προσπαθεί, δηλαδή, να δείξει τους προσωπικούς αγώνες γυναικών στην αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας, επιθυμίας και αυτοδιάθεσης των σωμάτων τους κόντρα στο παράλογο νομικό πλαίσιο που επιβάλλουν πάσης φύσεως εξουσιαστικοί και πατριαρχικοί θεσμοί. Σάλος αντιδράσεων σε εκκλησία, ακροδεξιά μόρφωματα και κύκλους που προάγουν το σκοταδισμό και εντείνουν τις φασιστικές επιθέσεις.

Ο λόγος; Διότι προσβάλει την πίστη δείχνοντας τη μητέρα του Χριστού γυμνόστηθη, στη θέση που θα έπρεπε να απεικονίζεται ο ίδιος. Οι αντιδράσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την προαναγγελία φασιστικών συγκεντρώσεων έξω από την προβολή της ταινίας, με σκοπό την φίμωση της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης! Μπροστά στην υπεράσπιση της τέχνης που μόνο στόχο έχει την διαπαιδαγώγηση και την τέρψη των ψυχών, πραγματοποιήθηκε τώρα αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας σε όλη την πόλη για οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Τι είναι τελικά τα αδέσποτα κορμιά που μέσα σε λίγες μέρες έχουν ταρακουνήσει τις πιο συντηρητικές συνειδήσεις;

Είναι μία ωδή στο αγώνα των γυναικών για απελευθέρωση και αυτοδιάθεση. Είναι μια ταινία που προσπαθεί να δώσει φωνή σε γυναίκες που στην πατριαρχική κοινωνία που ζούμε φιμώνονται, τρομοκρατούνται, βιώνουν την βία στο πετσί τους στην καθημερινή ζωή Είναι ένα έργο που πριν καλά καλά θεαθεί στη χώρα εκπληρώνει το σκοπό του. Δημιουργεί τριγμούς στις συνειδήσεις, αποκαλύπτει παθογένειες της κοινωνίας που ζούμε, προβληματίζει έντονα, για αυτό και προσπαθούν να το φιμώσουν. Ειδικά σε μια περίοδο που οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ άτομα διεκδικούν χώρο να μιλάνε και να ακούγονται, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στις αδερφές μας και των καταπιεσμένων ατόμων.

Δεν είναι, λοιπόν, άλλο ένα ακόμα εύπεπτο εμπορικό προϊόν μαζικής κατανάλωσης… Μπροστά, στους κόσμους που συγκρούονται αυτή τη στιγμή του σκοταδισμού, των ομοτρανσφοβικών επιθέσεων και των ακροδεξιών συγκεντρώσεων, εμείς επιλέγουμε την απελευθερωτική τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις. Επιλέγουμε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης, λιντσαρίσματος και επίθεσης, προσπάθειας περιορισμού έκφρασης να μας βρουν απέναντι τους, μαζί με τον καλλιτεχνικό αλλά και ευρύτερους κοινωνικούς χώρους.

Scroll to Top